Hírek

2014.12.08. 19:20

Olvasói panasz: gazdik, kutyák és harapások

Székesfehérvár – Egy héten belül két „kutyaügyi” panasszal is megkeresték szerkesztőségünket. A történetek kapcsán megkerestük az illetékest.

Zsigó Ferenc

Szeretném felhívni a kutyatulajdonosok figyelmét a felelősségükre, akár vidéken, akár lakótelepi lakásban élnek – írja levelében a Palotavárosban lakó Szili Katalin, akit a házuk előtt harapott meg egy póráz nélkül sétáltatott kutya. Maroshegyen élő, biciklivel közlekedő panaszosunkat rendszeresen megkergeti egy nagytestű eb.

A harapás az arcomon ért, a gazda, amikor látta, hogy elég komoly a baj, bocsánatot kért ugyan, és kérdésemre, hogy be van-e oltva a kutya, igennel válaszolt, de azóta sem jelentkezett az oltási könyvvel és nem is érdeklődött hogylétem felől - írja levelében Szili Katalin. Palotavárosi olvasónk. - Sajnos ezért nekem egy nagyon kellemetlen procedúrát kell végigjárnom. A traumatológián kaptam meg a tetanusz oltást, továbbá egy injekció sorozatot kell kapnom, amihez a körzeti orvoshoz járás, jegyzőkönyvezés, munkából való kiesés járul.

Az iskolázott, jól nevelt eb szót fogad a gazdájának. Nem agresszív, hanem védi azt, amire tanították

A kutyatulajdonosokat megértve, Katalin beszélgetésünk során elmondta: lehet, hogy a gazda úgy gondolja, az ő kutyusa békés, szelíd jószág, elképzelhetetlennek tartja, hogy valakire rátámadjon.

- Én tudom, milyen érzés, amikor meglátunk egy kutyát, és görcsbe rándul a gyomrunk - mondja Katalin, aki a fenti történet óta már tart az ebektől.

- Nem véletlenül találták ki a szabályt, ami előírja, hogy közterületen csak pórázzal lehet kutyát sétáltatni. Szeretném, ha fel tudnánk hívni a figyelmet, hogy a kutyatartás szép és nemes, de felelősségteljes feladat.

A Maroshegyen, a Zsombolyai utcában lakik a másik történet főszereplője, aki kérte nevének elhallgatását.

- Ez a Maroshegy újtelepi része, busz erre nem jár, már nem lakó-pihenő övezet, mint korábban, ha nem a síneken átmászva, akkor kerékpárral kell közlekedni. Sokan nem zárják el a kutyáikat, többször előfordult, hogy megkergetett valamilyen behemót állat, vagy egyszerűen csak szembetalálkozom egy vicsorgó kutyával. Késő este már a gyepmester se jön ki, tettem panaszt az önkormányzatnál, de ott azt mondták, hogy nekem kéne bizonyítani, kié a kutya és milyen fajta, csak ezután indul eljárás.

A félreértéseket tisztázandó kértük az érvényben lévő legfontosabb szabályok összegzésére Werger Évát, a polgármesteri hivatal igazgatási irodájának vezetőjét.

- Az említett két eset kapcsán két különböző jogszabályi háttérről kell beszélnünk - fogalmazott a szakember. - Kormányrendelet szabályozza, hogy a belterületi közterületeken pórázzal kell sétáltatni a kutyákat. A szabályszegőket a jegyző, mint az állatvédelmi törvény által állatvédelmi hatósági jogkörrel felruházott személy bírságolhat. A bírság alapösszege 10 ezer forint, ami egy szorzóval az eset minősítésétől függően 30 ezerre is növelhető. Ha harapás történik, azt be kell jelenteni, jegyzőkönyvet veszünk fel, és továbbítjuk az ügyet a járási állategészségügyi hivatalhoz, ahol hivatottak az állatot egy vizsgálatnak alávetni, esetlegesen veszélyessé nyilvánítani, és aszerint dönteni a sorsáról. Ha valaki nem biztonságosan, zárt helyen tartja az állatot, és az rendszeresen kiszabadul, az elköveti a kutyával veszélyeztetés szabálysértést, ami 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható - tájékoztatott a szakember.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!