Hírek

2014.12.07. 17:40

Aki kőhalomból várat állít

Folyamatosan épül, bővül a Várpark. Az ötletgazda elképzelését a nagy siker és a közkívánat fejlesztette tovább.

Tihanyi Tamás

Alekszi Zoltán igen nagyot álmodott egykor, de a valóság mára jócskán túlhaladta legszebb elképzelését is. Szemerkélő esőben végeztünk minap terepszemlét a – nem túlzás – országos ismertségre feltört dinnyési Várparkban. Ahol régi dicsőségünk, egy részben elfelejtett, letűnt kor elevenedik meg lelki szemeink előtt és a középkori nagyság kicsinyített másaiban.

– Amikor felavattuk a Várparkot, még arról beszéltem és úgy is gondoltam, hogy évente egy-két várral bővítem tovább a létesítményt. Aztán ezt az elképzelést továbbfejlesztette az idő, a vendégek kívánsága és tisztelete – mondta Zoltán, majd megmutatta a rövidesen felépülő újabb kis erődítmények készülő alapozását. – Azt tervezem, huszonkét új várat építek a még megmaradt helyre. Van, aki azért aggódik, hogy kevés lesz a zöldterület, de számomra nem ez a fontos: ha egy-egy várat körbe lehet járni, nekem az már elég.

Alekszi Zoltán felsóhajtott, amikor azt mondta, Isten segedelmével ötvenöt, hatvan vára lesz összesen. Az ehhez szükséges téglák már megfelezve várakoznak, mint ahogyan a kövek is két méretre vannak már válogatva a munkálatokhoz. Megálltunk egy alapozásnál, amit már megtöltött az eső.

– Ez nem okoz gondot, majd szépen kimerjük a vizet. Ide építjük egyébként a park egyetlen Fejér megyei erődítményét, a Csikling várat, amely Isztimér és Bakonycsernye között fekszik. Nem sok maradt már belőle.

Bólogattam, mert jártam ott, nem is olyan régen. Az erdő közepén sáncszerű kőhalmokra emlékeztem. Valóban nagyszerű, hogy lesz, ahol legalább láthatjuk, milyen volt valójában, dicsőségében. Amikor védte a magyarokat a rátörő ellenséggel szemben. Aztán megkérdeztem Alekszi Zoltánt, hogy melyik lesz az a vár, amit közkívánatra épít majd fel.

– Drégely. Nagyon sokan jöttek ugyanis a Felvidékről, és kérdeztek felőle, ezért úgy döntöttem, hogy felépítem. Már sikerült megszereznem hozzá az összes hozzáférhető dokumentumot és rajzot.

Történelmi következmény volt sok „farkas” között vergődve, hogy elpusztultak a váraink. Lövette, rombolta a török, robbantotta a német – és sokat széthordtak hajléknak a környékbeli magyarok is, amikor azt már megtehették. Alekszi Zoltán ezért küldetésének tekinti, hogy ismét felépítse a középkori várak kicsinyített másait: a legkorábbi a 800-as évekből való földvár. Várainak többsége tehát elpusztult, a legjobb állapotban a kosztajnicai Zrínyi-vár dacol az idővel. Ahogyan dacol Zoltán is a közönnyel, amely sokszor a múltunkat övezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!