Hírek

2014.11.03. 13:32

Bírósági közlemény a civilek bejegyzéséről

Székesfehérvár – Áttekintette a közhasznú szervezeteket érintő 2014. május 31-i határidőt követő nyilvántartási feladatok időszerűségét a törvényszék vezetése és a kérelmek feldolgozásának gyorsítása érdekében megtette a szükséges intézkedéseket.

A nyilvántartás szerint a megyében 1189 civil szervezet érintett a közhasznúsági jogállással. A törvényben meghatározott határidőig – ténylegesen legkésőbb június 2-i beérkezéssel – ezen szervezeteknek mintegy fele nyújtotta be a közhasznú jogállás felülvizsgálata iránti kérelmet, 90 százalékuk az utolsó napokban, ezen belül is május 31-én 250, június 2-án 372 módosítási, változásbejegyzési kérelem érkezett a bíróságra.

A kérelmek felülvizsgálata során a 2014. március 15-ével hatályba lépő új Ptk.-nak, valamint az úgynevezett Civil törvény szabályainak való megfelelőség érdekében a bíróságnak lényegében a létesítő okirat teljes tartalmát át kell vizsgálni. A bíróság hivatalból csak egy alkalommal hívhatja fel a kérelmezőt hiánypótlásra. Vagyis olyan adat vagy tény, körülmény pótlására, amely az eredeti kérelemben vagy annak mellékletében is hiányos volt hivatalból nincs helye ismételt felhívásnak. Az esetlegesen jogszabálysértő létesítő okirat vagy hiányzó mellékletek miatt pedig az ügyészség fellebbezést nyújthat be, amivel a bejegyzési eljárás továbbhúzódik. Mindenkinek érdeke tehát, hogy a törvényeknek megfelelő feltételekkel bíró civil szervezetek bejegyzése a bíróságon, első fokon jogerősen befejeződjön. Figyelemmel a 2014. július 15-től augusztus 20-áig tartó ítélkezési szünetre, a beérkezett kérelmek feldolgozása szakaszos volt – ebben az időszakban egyébként a bírósági ügyintézésre kötelező határidők is nyugszanak.

2014. szeptember első felére a beérkezett kérelmek mintegy 35-40 százalékát dolgozták fel. A felülvizsgálati kérelmekkel párhuzamosan folyik a kérelmet be nem nyújtó szervezetek közhasznú jogállásának törlése, ami a fenti adatokból kitűnően szintén több száz szervezetet érint. A kérelmek feldolgozásának gyorsítása érdekében a törvényszék elnöke október végén belső munkaerő átcsoportosítást hajtott végre, elsősorban a leíró, adminisztratív feladatok ellátásának megerősítésével, emellett munkaszervezési intézkedéseket hozott. A továbbiakban nagyobb részt a még fel nem dolgozott kérelmeket veszik sorba az ügyintézők, kisebb részt a beérkezett hiánypótlásokat bírálják el, a névjegyzékből törlést pedig kisegítésként további egy bírósági titkár végzi.

A cél, hogy novemberben most már valamennyi módosítási kérelem feldolgozásra kerüljön amellett, hogy a kampányfeladat elsődlegessége miatt nem állhat az újonnan alakuló szervezetek bejegyzése, a végelszámolás és kényszer végelszámolás, a törvényességi felügyeleti eljárás sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!