Hírek

2014.10.29. 20:10

Tervek a honvédelmi tárca költözésére

A Honvédelmi Minisztérium a tárca lehetséges Fehérvárra való költöztetéséről „Nem nyilvános” jelzésű előterjesztést nyújtott be a kormánynak.

MTI

Rendkívüli állapot vagy szükségállapot idején a honvédelmi miniszternek és a vezérkarnak az alapvető döntések meghozatalakor a fővárosban kell lennie. A HM épülete e követelményeknek megfelelő helyszínen és módon épült meg szögezte le a képviselő. Hozzátette: ennek az épületnek kiürítése, és egy vidéki városban új kialakítása gazdasági szempontból óriási pazarlás, védelempolitikai szempontból pedig döbbenetes felelőtlenség . Továbbá biztonsági szempontból sem lenne szerencsés , ha a honvédelmi miniszter és a vezérkar az összhaderőnemi parancsnoksággal egy helyre települne. Demeter Márta kitért arra is, hogy a költözéssel a HM-ben dolgozó tisztségviselők, és szolgálatot teljesítő katonák jelentős részét, illetve családtagjaikat is rendkívül nehéz helyzetbe hoznák.

Hende Csaba írásbeli válaszában azt írta: az előterjesztett jelentés tényszerűen kitér a felvetett kérdések vizsgálatára is, továbbá számos más, a végrehajtást, végrehajthatóságot befolyásoló tényezőre.

A jelentés fókuszában a haza fegyveres védelméhez fűződő nemzeti érdekek és a honvédelem alaptörvényi feladatrendszerének maradéktalan teljesítése iránti elkötelezettség áll fogalmazott a miniszter, kiemelve: a HM-ben jelenleg szolgálatot teljesítő és dolgozó szakemberek is elkötelezettek az ország iránt, s rendelkeznek mindazon naprakész a nyilvánosság számára nem megismerhető információkkal is, amelyek a tárgybeli döntések meghozatalához elengedhetetlenül szükségesek. Hende Csaba azt írta: minden olyan javaslatot, felvetést és döntést támogat és a jövőben is támogatni fog, amely az ország teljesítőképességét figyelembe véve és szakmai érvekkel teljes körűen alátámasztva garantálja Magyarország honvédelmének erősítését.

Amint arról lapunk részletesen beszámolt. Kurucz Éva kormányszóvivő az új kabinet első, június 6-ai ülése után azt közölte, a kormány döntött arról, hogy programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a HM Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-éig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!