Hírek

2014.10.15. 17:40

NAV-os árverés a piacon - Lefoglalt krumplira licitáltak

Székesfehérvár - Több tízmilliós adótartozásból mintegy 30 ezer forint megtérülés. Ez a mérlege egy szerdai demonstratív piaci akciónak, ami során az adóhatóság emberei krumplit árultak a piacon.

Zsigó Ferenc

- Jöjjön ki gyorsan valaki, nyüzsögnek a NAV feliratú hatósági emberek a piacon - ezekkel a szavakkal invitálta ismerőse egyik kollégánkat, aki éppen nem tudott a helyszínre sietni, de továbbadta az információt.

A helyszínre sietve hamar kiderült, hogy nem valamiféle razziáról van szó, hanem egy előre meghirdetett, kiplakátolt árverésről, aminek során zsákos burgonyát lehetett olcsón venni. A kikiáltási ár 300 forint volt, a 31 zsák krumpli átlag ezerért talált gazdára nagyon rövid idő, mintegy 20 perc alatt.

- Adótartozás miatt lefoglalt áruról van szó - tájékoztatott Dombi Gergely, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér megyei Adóigazgatóságának felszámolási és végrehajtási igazgatóhelyettese.

A licitálást követő adminisztráció után az egyik NAV-os által őrzött furgonból vitték el a vevők az olcsón megszerzett krumplit (Fotó: Koppán Viktor)

Egy több tízmilliós tartozást felhalmozó Pest megyei vállalkozó Fejér megyében több helyen, a forgalmasabb utak mentén hagymát és burgonyát árult, ami feltűnt a NAV pénzügyőreinek tudtuk meg Dombi Gergelytől.

- A pénzügyőrök ellenőrizték az árust és számos szabálytalanságot állapítottak meg. Később, az előre tervezett, rajtaütésszerű akcióban a NAV pénzügyőrei és végrehajtói a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága (NTI) zöldség- gyümölcs minőségellenőreivel érkeztek a helyszínekre - tájékoztatott a szakember. Az árusok több helyen nem adtak nyugtát, illetve egy esetben sem voltak bejelentve, ezért a bírságok összesen akár az egymillió forintot is elérhetik tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A napi 2400 forintos árnál jóval olcsóbban, ezer forint körüli áron keltek el a zsákok. A licitálás után lepapírozták a vásárlást (Fotó: Koppán Viktor)

A szabályokat betartó árusok képviseletében egy asszony a nevét nem árulta el a helyszínen elmondta, hogy nem nézik jó szemmel az ilyen akciókat.

- Mi a nagybanin 1800 forintért vesszük a zsákos burgonyát és 2400-ért áruljuk, ezért a 300 forintos kikiáltási árat nagyon durva dolognak tartjuk - fogalmazott az asszony. - Legalább ne a piacon csinálnák... - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a kikiáltási árat az áru lefoglalásakor fellelt eredetszámla alapján állapítják meg, azt pedig jogszabály írja elő, hogy a lefoglalt árut piacon, árverésen kell értékesíteni. Az akció demonstratív jellege ezt remélik a szakemberek visszatartó erejű.

A hatóság iratai között ott van az eredetszámla, ami igazolja, honnan van az áru. Eszerint a Pest megyei kereskedő 300-ért vette a zsákos krumplit a nagybanin. Ha a fehérvári kereskedő ahogy mondja 1800-ért veszi és 2400-ért adja, akkor itt valami nem stimmel. Létezik, hogy a nagybanin ekkora árkülönbségek vannak? Nehezen hihető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!