Hírek

2014.10.05. 18:52

Maroshegyi Böndörödő – falusi mulatság a városban

Székesfehérvár – Hetedszer rendezték meg a maroshegyi Böndörödőt a hajdani szőlőskertek vidékén. Igazi őszi mulatság ez mindig, rengeteg programmal, főzőversennyel, kiállításokkal, kirakodóvásárral, bemutatókkal.

Zsohár Melinda

A Maroshegy emeletes házakkal és családi otthonokkal tarkított részén nemigen emelkednek még csak magasabb dombok sem, mondta el Pataki Zita háziasszony is, mégis az egykori szőlőskertek hangulatát idézik meg őszönte a Gárdonyi Géza Művelődési Ház szervezésében. Adorján Viktor igazgató és Brájer Éva helyi képviselő találták ki a hagyományidéző szüreti mulatságot, s belopta magát az esemény a helyiek szívébe. Győzött válogatni a jelenlévő a látnivalóból, ami régiség is volt, meg újdonság is!

A maroshegyi szőlőknek akad azért hírmondója, több udvarban, parcellán művelnek még szőlőt a városiként vidéki életmódhoz ragaszkodók, s ezt megtehetik az egykori koronázóváros alig százesztendős falusi fertályán. A rendezők a programokat is ezek szerint állítják össze, hiszen az idő akkor sem áll meg, ha szeretnénk! A madárijesztő kiállítással, a főzőversennyel, a népi táncosok műsorával, a hintós-lovaskocsis-csikós-zenés felvonulással a szüreti menetet elevenítik fel, a kézművesek kirakodóvására és az íjászok harci bemutatója is a múltba vágyókat csábítja. A Langaléta garabonciások gólyalábas harsány komédiázása a középkori piacterekről ismert, a borlopó versenyhez is korabeli öltözék és kellékek dukálnak.



Ám ez alkalommal avatták fel bent, a művelődési házban a Bibi-pontot, a kicsiknek szóló, biztonságos internetes állomást, amely nagyon népszerű volt a nyitás első percétől a könyvtárban. Fenyvesi Lászlóné könyvtárvezető megígérte az esti bezáráskor, hogy máskor is jöhetnek a koruknak megfelelő számítógépes játékokat játszani a kis könyvtárlátogatók. A kiselejtezett régi könyvek közül is sok elkelt fillérekért, megvárták a maguk gazdáját. Mesélő ételek címmel nyílt szakácskönyv kiállítás Iszkádi Erika és Fenyvesiné Zsuzsanna gondozásában, régi konyhai eszközök hangulatos „feltálalásában”. A Szent István király múzeum 19. század végi becses szakácskönyve társaságában és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum receptgyűjteményei még láthatók a hónap végéig a tárlókban a konyhai rekvizitumokkal együtt.


A teltházas, azaz telt udvaros rendezvényt köszöntötte Cser Palkovics András polgármester és Brájer Éva alpolgármester és helyi képviselő. Pataki Zita riporter és ismert televíziós műsorvezető háziasszonyként láthatóan nagy kedvvel asszisztált a Böndörödőhöz, székesfehérvári lakosként kicsit hazajött ide, vallotta be a mikrofonba. A főzőversenyt a Dévai juhászok csapata nyerte rozmaringos rackasültjével, pityóka salátájával, a madárijesztő vetélkedőn a Dézsi család madárriogatója vitte el az első díjat. Este Rúzsa Magdi koncertje zárta a vidám-nyüzsgő sokadalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!