Hírek

2014.09.02. 13:40

Túl sokat „zabáltak” a 2000 wattos porszívók?

Évente nagyjából egy ezrest spórol meg nekünk az új előírás, ami szerint szeptembertől az EU-ban nem lehet 1600 wattnál erősebb porszívót forgalomba hozni. Tényleg megéri a kisebb szívóerő?

Házi Péter

- A 2100 wattosat választottam, mert ezzel nem kell négyszer, csak kétszer átmenni a szőnyegen, hogy tiszta legyen. Még jó, hogy nem vették le a polcról a nagyobb teljesítményűeket - kommentálta egy hipermarketben porszívót vásárló anyuka, Németh Sára, az EU-s előírást, miszerint szeptember 1-től csak 1600 wattnál kisebb felvett teljesítményű porszívókat szabad forgalomba hozni. Egy kétezer wattos készülékhez képest egy ilyennel ezer forintot spórolunk meg háztartásonként. Nem tűnik túl soknak, ám uniós szinten komoly összegről van szó. A kérdés az, többet kell-e porszívóznunk, hogy a por el is tűnjön?

A hét hónapos Barnus imádja a porszívó hangját. A szigorodó EU-s előírások szerint hamarosan jönnek a kevésbé hangos porszívók, sőt, a zajkibocsájtást is fel kell majd tüntetni az árucímkén

– A legfőbb kérdés az, hagyott-e elég időt az európai unió a fejlesztésekre, arra, hogy egy ezer-ezernégyszáz watt teljesítményű villanymotorból a mérnökök képesek legyenek kihozni a ma elterjedt porszívókéhoz hasonló szívóteljesítményt? – teszi fel a kérdést Pereces Ferenc mérnök, aki a hazai porszívópiac egyik legmeghatározóbb márkájának készülékeit is javítja.

Véleménye szerint ugyanis egy kétezer watt körüli porszívó akár még takarékosabb is lehet a kisebb társaknál, hiszen ez a motor nem erőlködik, kevésbé zajos és nagyobb igénybevétel (több kosz, por) esetén is kellő erőtartalék van benne, így – ha nem csúcson járatják – akár kevesebb áramot is fogyaszthat kisebb konkurenseinél. A mérnök szerint a porszívók eladási címkéin feltűntetett szívóteljesítmény inkább marketingfogás, mert valójában ezt a teljesítményt senki sem méri. A szakember mindezek ellenére támogatja az unió törekvését, miszerint a mostantól forgalomba hozott porszívókhoz kötelező lesz csatolniuk a gyártóknak olyan energiacímkét, amit már ismerhetünk a hűtő- és mosógépekről. A legspórolósabb masinák ez esetben is az A kategóriát kapják, 2017-től pedig az A+++ lesz a legtakarékosabb készülékek „védjegye”.

– A motor által felvett villamos teljesítmény nem azonos a motor tengelyén leadott mechanikus teljesítménnyel, azaz azzal, milyen erősen képes szívni a porszívónk. Ebben az értékben jelentős eltérések vannak, ami a ventillátor(ok), a szűrők minőségén, számán, no meg a porszívóház kialakításán is múlik – fogalmazta meg véleményét Nagy István energetikus, aki a feol kérésére gyors számítást is végzett: egy 1500 wattos és egy 2000 wattos porszívó éves áramfogyasztása között nagyjából ezer forint különbség van, a kisebb porszívó jó esetben vett tíz éves élettartama alatt tízezer forintot spórol meg tulajdonosának. Ezt lehet kevésnek, de akár egész komoly summának is vélni, de európai szinten itt már valóban eurószázezerekről van szó.

Egy, a nevét vállalni nem kívánó szerelő szerint azért is szigorít az EU, mert egyre több az olyan „noname” készülék, amelynek motorjába Kínában nem réz, hanem alumíniumtekercset tesznek, ami ugyan felveszi a kétezer wattot, de mivel az alumínium jobban melegszik, a motor hatásfoka kisebb, így végeredményben a szívóerő is csapnivaló. Ezen termékek ellen jelenthet egyfajta „védővámot” a mostani szigorítás – véli.

Mielőtt azonban utolsó lehetőségként elrohannánk valamelyik hipermarketbe kétezernéhányszáz wattos készüléket venni, érdemes leszögezni: a boltok polcain még viszonylag sokáig találhatunk nagyobb teljesítményű gépeket, hiszen a már legyártottakra nem vonatkozik a szigorítás. Ugyancsak nem érinti a rendelkezés a nedves, a nedves-száraz, az akkus valamint a robot- és a központi porszívókat. Sőt, ipari porszívót gyakorlatilag messze nagyobb teljesítménnyel is vásárolhatunk. Erre persze a kisgyermekes anyukák joggal jegyezhetik meg: „Annyit mosunk, hogy a mosógépünket bátran nevezhetjük iparinak. Mi a különbség a porszívók esetében?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!