Hírek

2014.08.17. 18:29

Wekerle Sándor életművét gondozó alapítványt hoztak létre

Székesfehérvár - Ami önhibáján kívül nem sikerült az önkormányzatnak, megtette tucatnyi magánember. A Wekerle alapítvány létrehozásáról Svéhlik Csaba professzor tájékoztatta lapunkat.

B. Kiss László

Tizenkét magánszemély alapította meg a Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítványt. Az alapítvány létrehozása azt a cél szolgálja, hogy a Wekerle-emlékév elmúltával ne merüljön ismét feledésbe Mór híres szülöttének, a dualizmus kora legendás államférfiának szellemisége. A Wekerle-emlékév számos programja jól rávilágított arra, hogy mennyire időszerűek Wekerle gondolatai, törekvései a jelen időben is. Az emlékév méltó megkoronázása volt  tavaly augusztusban  a háromszoros  magyar miniszterelnök  szoborkompozíciójának leleplezése a szülőház közelében. A Wekerle szellemi örökségének ápolását célzó alapítvány létrehozásáról először az önkormányzati képviselő-testület határozott, de utóbb - a jogszabályi változások miatt - kénytelenek voltak visszavonni, megsemmisíteni a határozatot. Ezt követően hozta létre a tucatnyi magánszemély  - Balogh Tibor, Győri Zoltán, Fenyves Péter, Klecska Ernő, Lampert Csaba, Nagy Sándor,  Nagy Tamás, Schwartz Alajos, Trosztmér Károly,  Tóth János, Törő Gábor, Varga Máté - az említett alapítványt. A kuratórium tagjai  Buza Ernő és  a Wekerle-szobor alkotója,  Nagy Benedek, a grémium elnöke pedig Svéhlik Csaba lett.
Az alapítvány célkitűzései között öszdöndíj pályázatok kiírása, Wekerle-díj alapítása, konferenciák, illetve történelmi vetélkedő szervezése is szerepel. Az alapítvány méltó módon  kíván megemlékezni a szobor fölállításának közelgő évfordulójáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!