Hírek

2014.07.07. 19:10

Bedühödtek a tejesek, piacszabályozást követelnek

Bicske - A tejtermékek árát letörő, dömping-áras import ellen tiltakoznak a tejtermelők ma Pécsett, Nagytarcsán és Budaörsön.

Bár Fejér megyében most nem szerveztek megmozdulást, a demonstrációs bizottságot a megye és az ország egyik legnagyobb tehenészetét fenntartó Bicskei Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója vezeti. Hegedűs Imre lapunknak elmondta: a termelők versenypozíciójuk védelméért kényszerültek a demonstrációra, éves szinten ugyanis mintegy 600-700 millió kilogramm dömpingáras import tej- és tejtermék kerül forgalomba, ami már csaknem fele az 1,6 milliárdos hazai fogyasztásnak.

A termelők főleg azt nehezményezik, hogy a zömében Ausztriából, Németországból, Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkező tej-és tejtermékek nyomott áron, az előállítási ár alatt kerülnek be az országba.

A tejesek azt is felháborítónak tartják és elítélik, hogy egyes nagy, illetve ál-nagykereskedők akár az áfát is elcsalva hozzák be külföldről a tejet és a hazainál gyakran silányabb minőségű tejtermékeket. Ez teszi lehetővé, hogy egyes import termékek olcsóbban, így a 1,5 százalékos, külföldi UHT tej például a hazai tartós tejnél 20-50 forinttal alacsonyabb áron kerülhet az üzletek polcaira.

Sérelmezik a tejtermelők azt is, hogy míg egyes üzletláncok elkötelezettek a jó minőségű magyar tej és tejtermékek forgalmazása mellett, mások alig rendelnek a hazai feldolgozóktól.

A kérdésre, hogy a dömpingáras import leszorítására nem lenne-e megoldás, ha a termelők olcsóbban adnák át a tejet a feldolgozóknak, a demonstrációs bizottság vezetője válaszként az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozott, amelyek szerint a magyarországi nyerstej felvásárlási árak az Európai Unión belül a legversenyképesebbek közé tartoznak.

Fontosnak tartják az anomáliák megszüntetését, a piacszabályozás szigorítását a tejtermelők azért is, mert attól tartanak, hogy a jövőre megszűnő uniós kvótarendszer miatt a nagy tejtermelő országok megpróbálják majd növelni magyarországi piaci részesedésüket.

-A tejtermelők kiállnak az érdekeikért, s nem hajlandók vágóhidra vinni a teheneiket - hangsúlyozta Hegedűs.

Az import tej dömping kedvezőtlen hatását érzi az általa irányított bicskei gazdaság is: kénytelen volt 10 forinttal csökkenteni a tej literenkénti felvásárlási árát, ami az évi kilencmillió kilogramm tejet előállító tehenészetnél 90 millió forint árbevétel csökkenést jelent. Az összeg 30 munkahely költségének fedezésére elegendő.

Az import tej miatt kialakult helyzetről néhány napja már egyeztettek a szaktárca, a tejtermelők- és feldolgozók, valamint az élelmiszer-kiskereskedelem képviselői.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!