Hírek

2014.06.24. 08:36

Zseniális magyar találmány: szélerőmű, ahol az áram szinte ingyen van!

Felcsút - Új típusú szélerőmű kifejlesztését köszönhetjük egy Felcsúton élő tudósnak, aki már meg is építette a prototípust. A Széchenyi díjas mérnök-fizikus 65 százalékos hatásfokú erőműve sok tekintetben felülmúlja a régit.

S. Töttő Rita

Kevesen tudják, hogy Felcsút egyik takaros kis portája mögött  komoly laboratórium működik, ahol egy idén Széchenyi díjban részesült mérnök-fizikus tudós már tizenöt esztendeje a világ jobbításán dolgozik. Nem túlzás azt állítani, hogy Györgyi Viktor azok közé az emberek közé tartozik, akinek, ha bolygónk megmenekül a társadalom és az ipari forradalom mértéktelen pazarlása és szennyezése ellenére  ezt megköszönhetjük. Nem kisebb fejlesztések fűződnek a nevéhez, mint például az emberi irányítás nélkül működő aknaszedő robotok létrehozása, számtalan repüléstechnikai elektronika, motor és elhárító rendszer  hogy csak néhányat említsünk. De ma már csak egy projekt kivitelezésén dolgozik: az új típusú szélerőmű, amelynek hatékonysága jelentősen felülmúlja az általunk is ismert háromlapátos változatot, szívügyévé vált.


Balra a polgármester, jobbra a feltaláló, a háttérben a zseniális szerkezet

Györgyi doktor kedvesen kínált ropogtatnivalóval, édességgel, miközben világszabadalommal védett találmányáról mesélt:
- A természetet ajándékba kaptuk, s az a dolgunk, hogy unokáinknak megőrizzük azt. Ezért fontosak az olyan erőművek, amelyek a természet energiáit használják fel. Az én célom, hogy környezetkímélő energiából állítsuk elő azt az energiamennyiséget, amelyre az embernek hétköznapjai során szüksége van. Mert ugye senki nem akar lemondani a színes tévéről és más hasonló dologról. Ennek ellenére a most termelt energia pazarló, szennyező. A  repülőgépek tervezésénél szerzett tapasztalataim alapján jöttem rá,  hogy a szél és az aerodinamika nem úgy működik, ahogyan azt az egyetemen tanultuk. Elkezdtem ezért  magánkutatásokat kezdeni, amelyek során rájöttem, hogy a háromlapátos szélerőművek nagyon rossz hatásfokkal állítják elő az energiát  magyarázta a tudós a kezdeteket.


Györgyi Viktor sok külföldi ajánlatot kapott már

Györgyi Viktor ekkor, ahogy az egy jó tudóshoz illik, teljesen új szemszögből vizsgálta meg a kérdést, s forradalmi változtatásokat alkalmazva hozott létre egy egészen új, más fajta szélerőművet.
Ekkor már Varga György polgármester kíséretében az egyik prototípus felé hajtottunk, fel a felcsúti hegyekbe, a doktor magánterületére. Csendes, mindentől elzárt környék ez, nem véletlen, hogy a területet őrző kutya kitörő örömmel fogadott bennünket s gazdáját. Egy henger alakú, rácsos építménnyel találtuk szemben magunkat, amelyen semmi nem mozog, semmi nem zajong. Az alsó kis építménybe zárt generátor a kulcsa mindennek...  
- Ez egy függőleges tengelyű szélkerék, amely nagyon  jó hatásfokkal nyeri ki a szélből az energiát. A turbinához különleges  generátor tartozik, amely villamos energiát állít elő. A speciális vázszerkezet létrehozása pedig legalább annyira fontos része volt a  tervezési folyamatnak, mint a mechanika kiötlése  mutatja büszkén találmányát Györgyi doktor. A termelt áramot az erőmű tárolni is képes, s egyrészről ózont, más részről pedig vízgőzt bocsát ki - vagyis a természetre teljesen ártalmatlan gépezet.
S ami tán a legfontosabb, akár magyar sajátosságnak is tekinthető: számos külföldi csapat lecsapott  rá, itthon pedig sok sikert kívántak hozzá.

Az ovi lesz az első, amely  egy ilyen erőműből áramot kaphat: Varga György és Györgyi Viktor az erőműnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!