Hírek

2014.04.17. 15:50

EP-választás: Az ajánlásgyűjtés április 22-ig tart

Május 25-én tartjuk az Európai Parlament magyar képviselőinek megválasztását.

Tribolt Lajos

A választáson csak pártok indulhatnak, s a pártlistákra voksolunk. Azok a pártok kerülhetnek fel a szavazó lapra, amelyek április 22-ig összegyűjtik a 20 ezer érvényes ajánlást.

Magyarország mandátumainak száma – Horvátország 2013-as EU-csatlakozása és a lisszaboni szerződésben a képviselők számára meghatározott felső korlát miatt – az Európai Tanács 2013. június 28-i határozata alapján 22-ről 21-re csökken. A mandátumokat a listákra leadott szavazatok arányában osztják el.

A Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgár a 2014. évi európai parlamenti választásokra vonatkozóan kérheti, hogy a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő magyarországi településen adhassa le szavazatát vagy a korábbi átjelentkezési kérelmétől eltérő magyarországi településen szavazhasson, illetve a korábbi átjelentkezési kérelmét visszavonva, a lakcíme szerinti szavazókörben adhassa le szavazatát.

Kérheti, hogy külföldön tartózkodása miatt az általa megjelölt külképviselet névjegyzékébe vegye fel a választási iroda, módosíthatja korábbi kérelmét, és külföldön szavazására egy másik külképviseletet jelölhet meg vagy visszavonhatja korábbi kérelmét annak érdekében, hogy a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben szavazhasson. Kérheti a választópolgár, hogy szavazata leadásához mozgóurnát biztosítsanak az általa megjelölt címre, vagy a korábbi kérelmében megjelölttől eltérő címre biztosítsanak mozgóurnás szavazást, illetőleg töröljék mozgóurna iránti igényét, mert a szavazóhelyiségben szeretné leadni szavazatát. Az on-line kérelmek a valasztas.hu-n találhatók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!