Hírek

2014.04.09. 15:50

Apacs a Bakonyban

Bakonykúti - Az égen Apach és Chinook harci helikopterek, a földön páncélozott járművek dübörögtek az elmúlt napokban a településen.

Tihanyi Tamás

 

Bakonykúti lakossága sok-sok évtized óta hozzászokott a katonai jelenléthez, hiszen a Kelet-Bakony térségében száz éve gyakorlatoznak fegyveresek. A rendszerváltás előtt ezek a műveletek elég zajosak voltak, hiszen tüzérségi eszközöket is bevetettek a gyakorlatok alkalmával a magyar és a szovjet hadsereg egységei. Aztán csendesebb időszakok következtek, de mivel legtöbb NATO-szövetségesünknél nincs ehhez fogható nagyságú, egybefüggő gyakorlótér, viszonylag rendszeresen megjelennek a területen a külföldi katonai alakulatok.

Most éppen a hollandok.

A március 12-én kezdődött Várpalota Challenge nemzetközi gyakorlat április 22-ig tart. A Holland Királyi Hadsereg 11-es légi-mozgékonyságú dandárjának katonái ejtőernyős ugrásokat és helikopteres deszant feladatokat hajtanak végren a holland és az amerikai légierő Apach és Chinook helikoptereivel.

A hadgyakorlaton összesen több, mint 3 ezer katona és 500 (zömében holland) technikai eszköz vesz részt. A várpalotai gyakorlótérre történő haditechnikai szállítások folyamatosak, azok vasútállomásokon, illetve közúton keresztül történnek.

Apachok Bakonykútiban

Marics József, Bakonykúti polgármestere elmondta: az elmúlt napokban gyakoriak voltak az éjszakai és a nappali repülések, ez zavarta a lakosságot, többször pedig harcjárműoszlopok dübörögtek keresztül a falun, még a fedélzeti géppuskák is a helyükön voltak. Marics József nyugalmazott honvédtiszt, aki nagyon jól tudja, mivel jár egy hadgyakorlat. Én pedig azt tudom, hogy ha már az ő türelme is elfogyott, annak valóban oka van. Felvette a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztériummal, képviselőjük kedden délután el is ment a településre: egyébként éppen akkor egy újabb konvoj haladt át a falun. A minisztériumtól az alábbi tájékoztatást kaptuk:

"A Magyar Honvédség és a gyakorlaton résztvevő nemzetek számára fontos, hogy tájékoztassák a lakosságot és megismerjék véleményüket a gyakorlatról. A katonai egységek csapatmozgásait előzetesen úgy tervezték a korábbi tapasztalatok és visszajelzések figyelembe vételével, hogy az a lehető legkisebb mértékben legyen hatással a térségben lakók mindennapjaira. A helikopterek repülésével kapcsolatosan beérkezett lakossági észrevételeket a katonai összekötőcsoport továbbította a gyakorlatvezetőség számára és az eszközök repülési útvonalát már másnapra áttervezték, amelynek hatására várhatóan csökken a zaj.

A Magyar Honvédség arra kéri a térségben lakókat, hogy fogadják megértéssel a környéken tapasztalható fokozott katonai jelenlétet, valamint a helikopterek és a vadászgépek feltűnését. Meg kell jegyeznünk, a gyakorlat kezdete óta a lakosság részéről támogató-elfogadó attitűd a jellemző az eseményekkel kapcsolatban, és természetesen a honvédség mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy a lakosság pozitív hozzáállása továbbra is fennmaradjon. "

Marics József szerdán azt mondta, az intézkedésnek lett hatása, visszatért a nyugalom a faluba. Reméljük, ez így is marad a "háború" végéig.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!