Hírek

2014.03.06. 17:30

A moziba kerülhetnek a királyi bazilika kövei

A volt Köztársaság Mozi épületében alakítanák ki azt az interaktív látványtárat, ahová a bazilika kövei kerülnének.

Házi Péter

A tavaly augusztusi fehérvári kormányülésen született döntés az Árpád-ház program elindításáról, amelynek célja, hogy a Nemzeti Emlékhely igazi zarándokhellyé váljon és méltó kialakításával hazánk 2022-ben az Árpád-ház európai rangjához méltóan ünnepelhesse az Aranybulla kiadásának nyolcszázadik, 2038. augusztus 15-én pedig Szent István halálának ezredik évfordulóját. Fehérvár a romkert szomszédságában lévő, Koronázó tér 3. alatti épület látogatóközponttá alakítását és a volt Köztársaság Mozi látványtárrá alakítását javasolja az Árpád-ház program operatív testületének. A két épület felújítása, átalakítása becslések szerint egymilliárd forintba kerülne.

A székesfehérvári önkormányzat - mint az Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott - két jelentős fejlesztést javasol az Árpád-ház program február 26-án megalakult operatív testületének.

Az egyik a Nemzeti Emlékhely méltó megközelítését segítő látogatóközpont kialakítása a Koronázó tér 3. alatti épületben. Ez a romkert mellett lévő üres, igen romos épület, amelyből egy átjárón keresztül érkezhetünk majd a Romkert területére. Mint a város polgármestere hozzátette, elképzelhető, hogy a látogatóközpont számára nem lesz elegendő egyetlen épület, így megvizsgálják a szomszédos épületeket is a helyigény szempontjából.

A város másik javaslata a volt Köztársaság Mozi épületét érinti, amelyet hosszú évekkel ezelőtt bérbe adott a város egy vállalkozónak, de ott semmilyen felújítás nem valósult meg: Azt majd a bíróság eldönti, kinek milyen szerepe volt abban, hogy az épület állapota így leromlott. Most szerencsére már ismét a város rendelkezik a mozival, amely a Várkörút felújításával párhuzamosan alkalmas lehet arra, hogy a királyi bazilika köveit méltó módon bemutassa, tárolja - mondta Cser-Palkovics András, aki kérdésünkre hozzátette, a templom nagyságrendileg háromezer köve egy Budai úti raktárépületben van, ahol sajnos az állagmegóvás sem lehet teljes. A mozi belmagassága elég nagy ahhoz, hogy olyan látványtár jöhessen itt létre, amely a laikus látogatónak is segít értelmezni, hogy a kövek a koronázó templom mely részén és milyen funkciót töltöttek be.

Kérdésünkre, miszerint mennyibe kerül a két szóban forgó épület felújítása, a polgármester úgy fogalmazott: előzetes becslés szerint a felújítás, a múzeum, látogatóközpont berendezése, a kövek átszállítása egymilliárd forint körüli összeg, de a tévedés jogát fenntartja , hiszen nem készült még el a pontos terv. A tervezés viszont a kormány tízmillió forintos támogatásával már megkezdődött.

- Ha támogatásra talál elképzelésünk, 2014 és 2015 a tervezés időszaka, de jövőre akár már az átépítés is megkezdődhet - tette hozzá Cser-Palkovics András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!