Hírek

2014.02.12. 19:35

Sári harcol, hogy járhasson

Sárkeresztúr - Szabó Sára egy pici, mosolygós kislány. Mindössze ötéves, de hatalmas erő lakik benne, szeretne önállóan, botok és járókeret nélkül járni. Az út hosszú, de van remény!

Miskei Anita

 

Sári szeptember óta sokat fejlődött, bottal már megy meséli édesanyja, aki imádja kislányát  (Fotó: Koppán Viktor)

Szabó Sára korán érkezett, édesanyja, Bori Mónika 29 hetes terhes volt vele, s mindkettejük élete perceken múlott. Ma, öt évvel később mégis mosolyognak, vidáman tekintenek előre, remélik, ezután csak jó dolgok történnek velük.

- Barnabás, a kisfiam már 9 éves, Sárival a terhesség egészen más volt, az anyai szív megérzi, hogy valami nincs rendben. Mindössze 29 hetes terhes voltam, amikor megszületett Sári. Volt, aki azt mondta, agyvérzéssel, mások szerint oxigénhiányos állapotban jött a világra. Máig sem tudjuk, annyi azonban bizonyos, hogy ebben az állapotban letapadtak izmai, sem állni, sem járni nem tud segítség nélkül - meséli Mónika, az édesanya. Aki mosolyogva bíztatja gyönyörű kislányát, s együtt nevetnek a legnehezebb pillanatokban is.

Sári cserfes kislány, imádja a Süni dalt, s szeptember óta már botokkal tud járni. Nagyon erős, nagyon szeretne tovább fejlődni. De az út hosszú, s persze igen költséges. A Pető Intézet konduktív óvodájába jár Sári már három éves kora óta, ahol sokat tesznek fejlődéséért. Itt bíztatták arra is Mónikát, az édesanyát tavaly októberben arra, hogy vizsgáltassa meg kislányát a Spanyolországból hazánkba érkező Igor Nazarovval. Az orvos sok gyermeket megvizsgált, s azt mondta, Sári az ideális beteg , hiszen csontjai a helyén vannak, nincs csípődegenerációja sem. A 16 pontos műtét talán egy teljesebb élethez adna reményt. Mónika azonban hangsúlyozza, Sári nem beteg, a kislány szerencsére egészséges, s igen eszes, a céljuk, hogy az abai általános iskolába kezdhesse meg az elsőt. Addig azonban sok a tennivaló.

Az édesapa rengeteget dolgozik a családért, a nagyszülők is igyekeznek segíteni, de a spanyolországi műtét másfél millió forintba kerül, a család reméli, lesz, aki segít nekik. Az operáció időpontja megvan, április elsején várja Sárit Nazarov doktor Spanyolországban, aki bizakodó. Mónika elárulta, a műtét után két hétig egyetlen pillanatra sem állhat lábra a kislány, azt követően pedigsok feladatuk lesz, a rehabilitációt, az utókezeléseket a Pető Intézet vállalta. Szükségük lesz egy állítógépre, búvárruhába kell bújtatni a kis Sárit a terápiák idejére, és kell egy futópad is, ahol a lépéseket kell elsajátítania. A Pető Intézet támogatja döntésünket, s mi reméljük, Sári lassan önállóan is lábra állhat. Sárkeresztúri otthonunkban igyekszünk ennek feltételeit is megteremteni mondta az édesanya. Mónika és Sári számíthat Kati nénire, a nagyira, aki velük van, segít. Könnyeivel küszködve meséli el, fejlődik Sári, s remélik, egyszer futni látják. Hozzáteszi, nagy szeretet veszi őket körül, a faluban mindenki nekik gyűjt, aki teheti, segít. Hisz látják a pici lányt felcseperedni...

Az édesanya, Bori Mónika számlaszáma: 10700093-53018719-53200008.

Sári operációja másfél millió forintba kerül, segítséget remélnek




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!