Hírek

2014.02.21. 15:40

2500-szor segítettek tavaly a megye tűzoltói

Tűzhöz, műszaki mentéshez két és félezer esetben mentek segíteni tavaly a megye tűzoltói - hangzott el az évértékelő állománygyűlésen.

Házi Péter

Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok (középen) példaértékűnek minősítette a Fejér megyei katasztrófavédelem helytállását a márciusi hóviharral és a júniusi árvízzel kapcsolatban (Fotó: Farkas-Bozsik Gábor)

- Két igen komoly természeti kihívással álltunk szemben tavaly. Az egyik a márciusi hóhelyzet, amely Európában is ritka mértékű volt. A másik a júniusi dunai árvíz volt, amely minden idők egyik legmagasabb vízállását hozta, de a katasztrófavédelmi szervezet, az együttműködő társszervezetek jelesre vizsgáztak, amihez kellett a komoly társadalmi összefogás is - mondta a tavalyi évet értékelő állománygyűlést követően lapunk kérdésére Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Hozzátette, a két éles helyzetben sokat tanultak, ezeket beépítették a képzési rendszerekbe, így az elmúlt időszakban számos hóhelyzeti gyakorlatot tartottak az autópályákon, de az árvízi védekezés gyakorlatában is sokat segítenek a tavaly nyári tapasztalatok.

A megye tűzoltói tavaly 1147 esetben tűzhöz, 1279 alkalommal műszaki mentéshez vonultak. Olyan bejelentés, amikor téves jelzést adtak a segélykérő vonalon, 387-szer fordult elő, míg 23-szor rosszindulatú, valótlan bejelentések érkeztek. A katasztrófavédelem következetes, megelőzés-centrikus munkáját mutatja, hogy 2013-ban 42 százalékkal csökkent a tűzesetek száma az előző évhez viszonyítva.

Az értekezleten részt vett Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese is, aki kiemelte, folyamatosan fejleszteni kell a megyei mentőszervezeteket és a járási mentőcsoportokat, amelyeknek az önkéntes tűzoltó egyesületek adják a gerincét. A továbblépés mind létszám, mind technikai vonalon nélkülözhetetlen, ehhez idén 300 millió forintos pályázati lehetőség áll rendelkezésre,. Idéntől az egyesületek önállóan, hivatásos katasztrófavédelmi egység nélkül számolhatnak fel káreseteket, ehhez több kritériumnak meg kell felelniük.

 

Ezek is érdekelhetik