Hírek

2014.02.02. 18:38

A különc falu hétszáz éve

Bodmér – Az alig kétszázötven lelkes település az Árpádoktól fogva tartja magát – a környékbeli településektől mindig különbözve. Az évfordulóra igényes monográfiát adtak ki, a Vértesi natúrpark első kötetét.

Zsohár Melinda

Balogh István polgármester és Viszló Levente szerző a falumonográfiával, Bodmér történetével - a faluházban este együtt ünnepeltek a "hűségesekkel"

Háromszorosan is különcnek titulálja a monográfia szerzője, Viszló Levente Bodmért, a Vértesboglár és Felcsút közt fekvő kicsiny zsákfalut. Kimaradt a hatalmas Csákok birtoktestéből a köznemesi jogokkal bíró helység, csupa reformátusok lakták a katolikusok tengerében, s színmagyar faluként tartotta magát a körös-körül szorgalmas svábokkal betelepített községek között. A legtöbben is legföljebb 400-an lakták, manapság nincs háromszáz lélek, ők a „hűségesek”, illetve azok leszármazottai. Mint Balogh István polgármester, református egyházgondnok és kőfaragó mester, aki a hatodik a Balogh Istvánok között, míg fia a hetedik nemzedék!

Viszló Levente szerzőnek ez az első kiadása a tervezendő Vértesi Natúrpark könyvsorozatának első darabjaként, a tervek szerint követi a többi is. Az ünnepélyes könyvbemutatón részt vett a falu lakossága, s Herczogh Edit európai uniós képviselő, csákvári lakos. Jelinek Ferencné még súlyos betegségéből is felgyógyult, hogy a fejébe megőrzött sok-sok történetet elmesélhesse sok helybélivel egyetemben, megosztandó az utókorral.

Címkék#Bodmér

Ezek is érdekelhetik