Hírek

2014.01.17. 18:40

Újra a városé az erőmű

Székesfehérvár - Nettó 2,7 milliárdért veszi meg Fehérvár önkormányzata a felszámolás alatt álló fűtőerőművet.

Házi Péter

 

Az erőmű 64 dolgozója várja a tájékoztatást a fejleményekről. Jobb szélen Koós László, aki az utóbbi hónapokban irányította a céget (Fotó: Koppán Viktor)

2012 szeptember 14-én, többszáz millió forintos tartozás miatt rendelte el a megyei bíróság a fehérvári Fűtőerőmű felszámolását. Később egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánította a húszezer fehérvári lakás fűtését biztosító erőművet, ami alapján speciális felszámolás alá került a szervezet, a vagyonelemeit csak egyben lehetett eladni. A felszámoló egyedül a város önkormányzatát hívta meg, így csak az önkormányzat tehetett ajánlatot a megvételre. Ez megtörtént, így tegnap Kissné Ágics Ilona, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa és Cser-Palkovics András polgármester aláírta a nettó 2,75 milliárd forintos vételárról szóló szerződést. Mint a polgármester bejelentette, az erőmű minden dolgozóját átveszik.

A fehérvári képviselőtestület péntek délelőtt egyhangú igennel hozta meg a döntést, miszerint nettó 2,75 milliárd forintért megvásárolja a fűtőerőmű vagyonelemeit. Négy órával később aztán a sajtó képviselői előtt alá is írta a polgármester a felszámolóval az erről szóló szerződést.

-A vagyonelemek értékesítésére kiírt zártkörű pályázatra egyedül Fehérvár önkormányzatát hívta meg a felszámoló, mert városi tulajdonban látja biztosítva a távfűtés zökkenőmentes biztosítását - jelentette ki az adásvételi szerződés aláírása előtt Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos.

-Soha nem rejtettem véka alá véleményemet, hogy hibás döntés volt annak idején a Fűtőerőmű 55 százalékának eladása. Különösen azért, mert a szolgáltatás biztosításának felelőssége az önkormányzatot terheli, miközben az erőmű irányítását jelentő menedzsmentjogok a magántulajdonosoknál voltak ezt már az aláírást követően, az erőmű 64 dolgozójának tartott munkásgyűlésen mondta Fehérvár polgármestere, aki hozzátette, azt kéri a jövő városvezetőitől, soha többé ne történjen meg, hogy eladnak egy köztulajdonban lévő erőművet. Minden dolgozónak megköszönte, hogy a nem túl nyugalmas időszakban biztosították a távfűtést. Mint mondta, várhatóan a Széphő veszi át az erőművet, minden dolgozónak felajánlják a további munkalehetőséget.

-Senki nem örült annak, hogy működésképtelenné vált a cég, amely az elmúlt időszakban többször is a gázszolgáltatás kikapcsolásának határán állt, ám erről soha nem a menedzsmentjogokat gyakorló tulajdonosoktól kaptunk jelzést - fogalmazott Cser-Palkovics András.

Cser-Palkovics András és Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos aláírja a szerződést. A városi önkormányzatnak 90 napja van, hogy kifizesse az erőműért a bruttó hárommilliárd forintot (Fotó: Koppán Viktor)

Lapunk kérdésére, miszerint a korábbi magántulajdonosok által esetlegesen indítandó per befolyásolja-e az erőmű működését, a város polgármestere elmondta, az önkormányzat elleni peres eljárásról nem tud, a felszámolásban vannak bizonyos jogi eljárások, de ezek semmilyen módon nem befolyásolják az erőmű működését és a távhőszolgáltatást.

A délelőtti közgyűlés egyik napirendje a sóstói stadionról szólt. Márton Roland szerint a korábban megígért bölcsődei, óvodai férőhelybővítésre, a közbiztonság növelésére kéne ezt az összeget fordítani a stadion 14 ezer üres, fedett férőhelye helyett .

Cser-Palkovics András szerint már készül az a kimutatás, ami összegzi, az elmúlt időszakban mekkora összeg érkezett a városba állami támogatásként. Mint mondta, ez bőven 100 milliárd forint felett van, gondoljunk csak a 18 milliárdos adósságkonszolidációra.

Csak a várost hívták meg a vagyonelemek értékesítési pályázatára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!