Hírek

2014.01.29. 17:05

Változás az ellátásban

Székesfehérvár - Változások történtek a megváltozott munkaképességűek ellátásra való jogosultságában. Tamás Krisztinát, a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve igazgató helyettesét kérdeztük.

Tribolt Lajos

A Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve információkkal is támogat  (Fotó: Koppán Viktor)

-Január elsejétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, és aki a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, vagy 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át a biztosított volt mondja Tamás Krisztina.

Azon ügyfelek esetében, akik rendelkeznek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján legalább 60 százalékos egészségi állapottal, de a biztosítási idő hiánya miatt 2013. december 31-ig elutasításra került kérelmük, kérhetik a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira való jogosultság ismételt elbírálását.

Azokat az ügyfeleket, akik még 2014. január 1-je előtt benyújtották kérelmüket, de a döntés még nem került közlésre és az ügyfél nem rendelkezik legalább 1095 nap biztosítási idővel, rehabilitációs szakigazgatási szervünk tájékoztatja a megváltozott jogszabályi feltételekről.

Minden olyan esetben, amikor az ügyfél rendelkezik a jogszabályban előírt biztosítási idővel (nincs 5 éven belül 1095 napja, de 10 vagy 15 éven belül rendelkezik 2555 vagy 3650 nap biztosítási idővel) a folyósítás kezdete kizárólag 2013. december 31. utáni időpont lehet. Módosultak a rokkantsági ellátás keresőtevékenységből származó jövedelem miatti megszüntetésének szabályai is.

2014. január elsejétől a keresőtevékenységből származó jövedelem miatti megszüntetés során továbbra is 3 egymást követő hónap jövedelmét kell vizsgálni. Átlagszámításra azonban nem kerül sor; a megszüntetés feltétele, hogy a 3 egymást követő hónap mindegyikében külön meghaladja az ellátásban részesülő személy jövedelme a minimálbér 150 százalékát. Az egyéni és társas vállalkozók esetében a megszüntetési korlát a garantált bérminimum 150 százaléka. A Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény szabályozási szintjén 2014. január elsejétől új ellátásként jelent meg a kiemelt ápolási díj jogintézménye.

Tamás Krisztina igazgatóhelyettes az új jogszabályokról beszél

Abban az esetben, ha a kiemelt ápolási díjat olyan személy után szeretnék igényelni, aki a 18. életévét betöltötte, szükséges a rehabilitációs hatóság komplex minősítése, mely alapján az ápolt egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes, tehát E minősítési kategóriába tartozik. A kiemelt ápolási díj kérelemhez a rehabilitációs hatóság szakhatósági állásfoglalásának csatolását írja elő a jog.

Amennyiben az ügyfél rendelkezik a jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételt igazoló szakértői bizottság komplex minősítésével, azt a kiemelt ápolási díj iránti kérelméhez csatolni kell, melyet a járási hivataloknál terjeszthet elő.

Ha az ügyfél nem rendelkezik igazolással arra nézve, hogy egészségi állapota alapján az E minősítési kategóriába tartozik, a rehabilitációs szervhez fordulhat, kérve a komplex minősítését.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!