Hírek

2014.01.14. 16:30

Nem mindenkinek, nem mindenhol lesz ingyenes a készpénzfelvétel

Nem mindenhol és nem mindenkinek ingyenes a készpénzfelvétel. Bajban lehetnek a közös számlával rendelkezők és a kistelepüléseken élők.

Klecska Ernő

Több olvasónk is panaszolta, hogy egy számlához csak egy olyan nyilatkozatot fogadnak el, ami az ingyenes felvételhez kell, mások azt jelezték zaklatottan a szerkesztőségben, hogy csak a bankautomatánál lesz ingyen az aktus , a fiókban nem. A kérdésekre lapunk válaszokat keresett.

-A napokban a bankomnál jártam és igencsak meglepődtem - közölte egy neve elhallgatását kérő olvasónk. A fentiek alapján azt gondolná az ember, hogy egy családban, ahol a szülők fizetése egy, azaz egy közös bankszámlára érkezik, mert ez a logikus (de miért is lenne kettő?), 300 ezer forint felvétel ingyenessége biztosított. Sajnos kiábrándítottak. Egy számlához csak egy nyilatkozatot fogadnak el a törvény szerint. Ez hátrányos megkülönböztetés! Miért zárják ki a közös számlával rendelkezőket? Félrevezető módon kommunikálta a kormány ezt a törvényjavaslatot - osztotta meg tapasztalatait. Ügyével nem volt egyedül, hiszen több olvasónk is hasonló esetekről számolt be.

Mások azért kértek tanácsot és panaszkodtak, mert számlavezetőjüknél - jellemzően takarékszövetkezetekről van szó szembesültek azzal, hogy csak a bankjegykiadó- automatánál lenne ingyenes a pénzfelvétel, a fiókban nem, az ilyen kis pénzintézeteknél pedig sokszor nincs helyben ATM-készülék, s komoly költséget jelenthet az utazás.

A díjtól és költségtől mentes készpénzkifizetés, illetve készpénzfelvétel igénybevételére szolgáló fizetési számlát megjelölő nyilatkozat tartalmára vonatkozó részletes szabályokról a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 53/2013. (XI. 29.) számú rendelete szól tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtószolgálata. (A kérdés fontosságát az is jól mutatja, hogy az MNB időközben honlapján a a gyakran ismételt kérdések rovatban részletes válaszokat közöl.)

E szerint a 2014. február 1-től havonta két alkalommal, összesen 150 000 forint összegig díj, illetve költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt bankszámláról. Arról, hogy mely bankszámláról kívánja igénybe venni a fogyasztó a kedvezményt, a számlavezető bankjánál kell nyilatkoznia. Az új rendelkezést a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézményeknek kell alkalmazniuk, így a hitelintézeteknek, takarékszövetkezeteknek is.

A díj, illetve költségmentes készpénzfelvételi kedvezményre az a fogyasztónak minősülő személy jogosult, aki betöltötte a 16. életévét, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és írásbeli nyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy melyik számla tekintetében szeretné igénybe venni a kedvezményt. Gazdasági társaságok nem élhetnek a kedvezménnyel. A jogszabály nem ír elő tájékoztatási kötelezettséget a kedvezménnyel kapcsolatban a fogyasztóknak kell a nyilatkozattételt kezdeményezni annak érdekében, hogy később a kedvezményt igénybe vehessék.

A nyilatkozatot több pénzitézet úgy is lehetővé teszi, hogy az interneten hozzáféréssel rendelkező, utalásait ott intéző ügyfelének elég az erre a célra szolgáló menüpontot felkeresve kattintással egy jelezni szándékát derült ki lapunk körkérdéséből. Az intézmények ugyanakkor nem kötelesek mindkét lehetőséget biztosítani, előfordulhat, hogy akár átmenetileg is csak bankfiókban lehetséges a nyilatkozat megtétele. A nyilatkozatot akkor is meg kell tenni, ha a fogyasztó csak egy számla tulajdonosa hívja fel a figyelmet a Pénzügyi szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) tavaly integráló MNB.

Fontos tudni, a A jogszabály a fizetési számláról forintban teljesített készpénzkifizetésre vagy a Magyarországon elhelyezett automata bankjegykiadó gépből (ATM) történő készpénzfelvételre vonatkozóan állapít meg kedvezményt. Azok a fogyasztók, akik 2013. november 22-én (a törvény hatálybalépésekor) nem rendelkeznek a folyószámlájukhoz bankkártyával, 2014 december 31-ig a kedvezményt a bankfióki készpénzfelvételkor érvényesíthetik. Azok a fogyasztók, akiknek akkor már volt bankkártyájuk, csak az ATM-ből történő készpénzfelvételre vonatkozóan érvényesíthetik a kedvezményt. A postai készpénzfelvétel POS terminálon keresztül történik, tehát a kedvezmény arra nem vonatkozik. Előny azonban, hogy a kedvezmény bármely Magyarországon elhelyezett automatából igénybe vehető, igaz, a bankkártyával nem rendelkező ügyfeleknél a bankkártya nélküli készpénzfelvétel számlavezető bankjuk bankfiókjaiban lehetséges csak.

-Mivel a törvény értelmében egy számlához csak egy nyilatkozat tehető, a kedvezmény nem tulajdonosonként, hanem számlánként vehető igénybe, ha egy számlának több tulajdonosa van, vagy több bankkártya kapcsolódik hozzá, a kedvezmény együttesen értendő - kaptunk választ olvasóink konkrét kérdésére. A konstrukció hitelkártya-számlákhoz kapcsolódó hitelkártyával történő készpénzfelvételre nem vonatkozik.

Az MNB honlapján összehasonlíthatók a számlacsomagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!