Hírek

2014.01.17. 14:35

Mérnökök vészjele

Uniós beruházás esetében csak állami tervezőirodák tervezhetnek a jövőben munkájukat féltik a mérnökök.

Házi Péter

-Az állami tervezőirodák olyan helyzetet hoznának létre, ami szinte megölné a kialakult jól vagy rosszul, de működő tervezői piacot - tolmácsolta a mérnök kamara álláspontját Szepes András elnök. A kamara elnökségi ülésén is szóba került a rendelet, amely szerint 2014 és 2020 között a nagy infrastrukturális projektek valamint állami ingatlanberuházások esetében a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg .

Ne tegyék ezt velünk! - ezzel a címlappal jelent meg a Magyar Mérnöki Kamara lapjának év végi száma. Hogy mi ellen tiltakoznak a magyar mérnökök? Egy megjelent kormányrendelet ellen, amely gyakorlatilag kimondja, hogy 2014 és 2020 között a nagy infrastrukturális projektek valamint állami ingatlanberuházások esetében a tervdokumentáció összeállítása állami szolgáltatásként, állami kapacitással történik meg .

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben létrehozandó állami tervezőirodák tervezhetnek csak majd olyan beruházások esetében, amelyekben uniós pénz van. Az indoklás alapja pedig egy miniszterelnökségi felmérés, amely szerint sok projekt a mérnökök tervezési hibái miatt dőlt be. Például azért, mert az előzetesen vártnál lassabban, vagy a tervezettnél drágábban készültek el beruházások.

Az egyes projektek eredménytelensége az elvétve megjelenő trehány vállalkozó esetének kivételével nem a tervezők, hanem a feltételek hiányosságaira vezethető vissza. A sokszor a hozzáértés hiánya miatt gyorsított munkavégzés igénye miatt gyakori volt a kiviteli terv nélküli költségvetés, vagy engedélyterv alapján történő kivitelezés, ami egyébként ma is tiltott. Bízunk benne, hogy a jövőben ez nem így lesz! tolmácsolta lapunknak a Fejér Megyei Mérnöki Kamara álláspontját Szepes András elnök.

Mint fogalmazott, az előbb vázolt a problémára az általuk javasolt kétlépcsős eljárás lenne a megoldás: a közbeszerzéseknél először az ajánlati árak ismerete nélkül minősítené egy szakértői testület a pályázatok szakmai minőségét. A második fordulóba pedig csak azok a jelentkezők kerülhetnének be, akik megkapták a minőségi pontok mondjuk legalább nyolcvan százalékát.

-Úgy tartjuk, hogy az állami tervezőirodák olyan előnytelen piaci helyzetet hoznának létre, ami szinte megölné a jelenleg kialakult jól vagy rosszul, de működő tervezői piacot. Amikor a nyolcvanas évek vége felé kezdtek kiválni a tervezők a nagy állami tervezővállalatokból, annak nemcsak a piac változása volt az oka. Igen erősen hatott a megújulás iránti igény, hiszen ezek az állami mamutok már nem voltak ösztönzőek a jobb és innovatívabb munkára - idézte fel az akkori helyzetet Szepes András.

A régi tervező vállalatokból kiváló GMK-k megteremtették saját infrastruktúrájukat azzal, hogy a nyereségüket nem élték fel, hanem visszaforgatták. Ma már szinte nincs olyan prosperáló vállalkozás, amely nem a legújabb technikai eszközök, módszerek és szoftverek birtokában végezné munkáját. Az így létrejött mérnökirodák jelentős része ma már alkalmas arra, hogy kiváló minőségű terveket szolgáltassanak megrendelőiknek.

Ha ezek elől elvonják a ma legnagyobb volumenű megrendeléseket, akkor ezek a jól felszerelt, jól felkészült irodák a csőd felé fognak haladni, amely rengeteg tervező és családjuk tönkremenését is jelentheti fogalmazta meg aggályát a Fejér megyei mérnök kamara, amely 758 mérnököt tart nyilván, közülük pedig 327-en rendelkezik tervezői jogosultsággal.

Uniós projektek esetén csak az állami irodák tervezhetnének

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!