Hírek

2014.01.14. 18:50

Háztartási eszközt kaptak

Székesfehérvár - Kilencven millió forintból 1200 nevelőszülő kap háztartási eszközt. A megyében Soltész Miklós adta át.

Tribolt Lajos

Orgonasíp szerűen néztek ki a gyerekek, akik műsort adtak a megjelent nevelőszülőknek. A versek és dalok nagyon meghatóak voltak, a Mindannyian mások vagyunk dalszöveg az ő előadásukban egészen más értelmet kapott, mint az eredeti előadásban. Mark Lászlóné nevelőszülő jó munkát végzett a saját és Bognár Istvánné által nevelt gyermekek betanításával. Az ünnepséget abból az alkalomból rendezték, hogy a nevelőszülők egy részének, Fejérben 65-nek háztartási eszközöket adományoztak egy pályázat pénzéből. Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér megyei kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy megyénkben mintegy tíz éve elkezdődött a nevelőszülői hálózat fokozottabb kialakítása, így ma már az állami gondoskodásra szoruló gyerekek 65 százaléka nevelőszülőknél él. Ez azt jelenti, hogy 192 nevelőszülő összesen 497 gyerekkel foglalkozik.

Az ünnepségen jelen volt Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára, aki beszédet mondott.

Soltész Miklós államtitkár arról beszélt, hogy országjárása abban erősítette meg, hogy jó úton járnak. Mert a papírok mögött hús-vér emberek vannak. Ebben az esetben gyerekek, akik igénylik a szeretetet. megemlítette, hogy a nevelőknek sokszor kell lelket, szívet gyógyítani, érzelmileg sérült gyermeket nevelni. Kifejtette, hogy anélkül, hogy a nevelőotthonokban dolgozók munkáját bírálná, el kell mondania, a felmérések szerint a családközeli helyzetben nevelkedett gyerekek nevelése eredményesebb, mint az otthonokban élőké. Éppen ezért az a cél, hogy a 12 évnél fiatalabb gyerekek, amennyiben állami gondoskodásra szorulnak, nevelőszülőkhöz kerüljenek. Egyúttal a rendszerben bent lévő 12 éven aluliakat próbálják nevelőszülőkhöz juttatni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy januártól foglalkoztatási jogviszonyba kerültek a nevelőszülők. Ez a járulékfizetés miatt biztonságot ad nekik, ugyanakkor az anyagi helyzetük részleges rendezéséhez is hozzájárult. A nevelt gyerekek helyzetének javítását szolgálják a sport rendezvények, táborok, zarándok utak, amelyek a valahova tartozás élményét adják.. Elmondta, hogy hogy egy pályázat keretében most országosan 1200 nevelőszülőnek 90 millió forint értékben adnak át háztartási eszközöket és újra pályáznak, az akció ősszel folytatódhat.

A megyében most háztartási eszközhöz jutó 65 nevelőszülő nevében négy Bodajkon élő vette át az oklevelet és jelképesen az általuk igényelt háztartási eszközt. Soltész Miklós és Thuma Róbert, a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság vezetője oklevelet adott át a négy családnak, Balogh Tibornak, Bognár Istvánnénak, Horváthné Csemély Zsuzsannának és Pintér Miklósnénak. A többi nevelőszülő a megyei kirendeltség munkatársaitól vehette át az emléklapot. A négy bodajkinak még kedden, a többieknek ezekben a napokban szállítják ki a háztartási eszközt.

Balogh Tiborné lapunknak elmondta, hogy hivatalosan a férje a nevelőszülő, ő pedig nyugdíjas. Férje, most lehet, hogy abbahagyja egyéb munkáját. Hiszen jelenleg a sajátjuk mellett négy gyermeket nevelnek és egyet még szeretnének. A most kapott hűtőszekrény sokat számít nekik, hiszen a a 6-12 év közötti gyerekek nagyon jó evők és kell a tároló hely. Balogh Tiborné azt mondja, mindig ezt szerette volna csinálni és örül, hogy egyre jobban elismerik a munkájukat. A műsorban szereplő gyerekek közül Tokai Anett és Molnár Melinda a 2013-as támogatói ünnepségen készült DVD-t adta át az államtitkárnak és a főigazgatónak.

Az államtitkár lapunknak elmondta, kidolgozzák a szociális és gyermekjóléti területen dolgozók életpálya modelljét, addig is 6-17 ezer forint bérkiegészítést kapnak márciusban, januártól visszamenőleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!