Hírek

2014.01.04. 16:09

Egy hagyományos mesterség nyomában jártunk

Székesfehérvár - A kosárfonás mellett a csuhézást, nemezékszer-készítést is megmutatják az érdeklődő gyerekeknek, fiataloknak.

Miskei Anita

A régi, hagyományos kézműves mesterségeket egyre kevesebben ismerik. Sok településen már csak a legidősebbek tudják a hímzés, szövés vagy épp a kosárfonás technikáját. Pedig nem is annyira bonyolult.

A régi kézműves mesterségek gyakorlói falun még fellelhetők, idős bácsik, nénik, akik átadnák tudásukat, de egyre kevesebben kíváncsiak ezekre a mozdulatokra. Pedig a kézműves termékek, éppúgy, mint a házi lekvár, nagyon kelendőek. Sárosdon szerencsések a fiatalok, hiszen sokan őrzik egy–egy mesterség titkát, a fiatalok pedig a hét végi foglalkozásokon bekapcsolódnak a programba.


Nem könnyű a kosárfonás, de az idősebbek szívesen megmutatják annak technikáját a kicsiknek is (Fotó: internet)



Mezőfalván is arra törekednek, hogy megmutassák a szép hagyományokat. A gyerekek nemrégiben a kosárfonás mesterségével ismerkedhettek meg. Megtudhatták, hogy a hagyományos magyar kosarakat fűzvesszőből fonták, de ma már más alapanyagokkal is dolgoznak. A fűzvesszőn túl egy erős ollóra és egy edényre is szükség van – árulták el a kosárfonás technikájának részleteit a szakemberek agyerekeknek. Hisz például anádat, mellyel könnyebb dolgozni, be kell áztatni, így afonásnál már nedves s így hajlékonyabb lesz.

Persze a kosárfonók türelemmel mutatják meg a legapróbb részleteket is a gyerekeknek. Sőt, egy alkalommal egy pázmándi kosárfonó azt is elárulta, egy vásári forgatagban is megmutatja a fonás titkait, ha valaki kíváncsi rá. Nem szeretné, ha kihalna ez az ősi mesterség, amire ma bizony nagy az esély. A szervezők azonban arra törekednek, hogy mind többet megmutassanak belőle a fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!