Hírek

2014.01.13. 18:05

Aggályaikat hangoztatják

Az államot és a balatonvilágosi önkormányzatot is kár éri - legalábbis ennek a vélemények adott hangot a Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület. A polgármester cáfolja ezt.

B. Kiss László

A mintegy két évtizedes múltra visszatekintő Balatonaliga Üdülőközössége Egyesület mindvégig árgus szemmel kísérte a Balatonvilágoshoz tartozó Club Aliga, az egykori pártüdülő sorsát.

Aliga közigazgatásilag Balatonvilágoshoz tartozik. Az üdülőegyesület által bejárt rögös út végső célja pedig a településbe ékelt, máig sorompóval elzárt terület megnyitása, a szabad, minden korlátozás nélküli lejutás a Balaton parthoz.

Az egyesület székesfehérvári elnöke, Cseh József doktor most levelet intézett Cser-Palkovics Andráshoz, a megyeszékhely polgármesteréhez, országgyűlési képviselőhöz, melyben kifejti: a magyar államot és Balatonvilágos önkormányzatát is - mint fogalmaz - feltűnően nagy kár érné, ha a most elfogadott helyi építési szabályzatban, illetve a hozzá kapcsolódó településrendezési szerződésben foglaltak Club Aliga vonatkozásában maradéktalanul érvényre jutnának.

Club Aliga a Balaton déli partjának egyik valóságos gyöngyszeme. Hosszú vízparttal, mintegy ötven hektáros, ősfás parkkal, hajó-, illetve vitorlás kikötővel is rendelkezik. Balatonaliga Balatonvilágoshoz tartozik.

A dologról és annak előzményeiről. Nagy Miklós doktort, az egyesület tagja az alábbiakban adott - általunk kényszerűen leegyszerűsített - összefoglalást lapunknak.

Club Aligát 2007-ben értékesítette a Pro-Mot Hungária Kft. részére a magyar állam. A közel ötven hektáros, másfél kilométeres vízparttal rendelkező ingatlan egy részét tulajdonba, más részét 49 évre kezelésbe kapta a cég.

A kezelői szerződés szerint a vízpart 10 méteres sávja, illetve a hajókikötő előtt fekvő zöldterület, valamint a Club Aligán átvezető három út idővel az önkormányzat tulajdonába kerül, mégpedig egy olyan konstrukció keretében, hogy mindez a falunak nem kerül pénzébe. Az állam és a kezelő által kötött szerződés az említett szabad parti sétány mögött húzódó, 20 méter széles földdarabra pedig elővásárlási jogot biztosított az önkormányzatnak.

Balatonvilágos önkormányzata december 30-án fogadta el a helyi építési szabályzatot (HÉSZ), illetve az ahhoz kapcsolódó településrendezési szerződést. Az egyesület mindkettőben talált aggályos pontokat húzta alá Nagy Miklós.

Az önkormányzat a településrendezési szerződés szerint önként lemond a neki szánt terület bizonyos részéről. Ugyanakkor a dokumentum olyan megoldást preferál, miszerint nem a kezelői szerződésben foglaltak okán, hanem más állami tulajdon ingyenes önkormányzati tulajdonba adása címen jutna az önkormányzat az állami területekhez. Ez az óhaj, ha megvalósulna, anyagilag azonban igen hátrányos lenne az állam számára a céggel történő elszámoláskor, és hátrányos lenne az önkormányzatnak is, mivel az bár ingyen ám szigorú megkötések mellett juthatna a területhez.

A HÉSZ-ben pedig azt kifogásolja az egyesület, hogy azon terület esetében, melyre az önkormányzatnak elővásárlási joga van, elmulasztották a tárca nélküli miniszteri rendeletben előírt jelkulcsot alkalmazni mondta el lapunknak Nagy Miklós.

Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere

Az ügyben megkerestük Fekete Barnabást, Balatonvilágos polgármesterét is, aki levélben reagált a fentiekre. Ebben többek közt hangsúlyozza, hogy az önkormányzat által kötött megállapodásnak köszönhetően Club Aliga strandját 2008 óta valamennyi világosi ingatlantulajdonos és hozzátartozója ingyen veheti igénybe. Az ingyenes tulajdonba adásra vonatkozó lehetőségről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jogtanácsosai tájékoztatták az önkormányzatot. A polgármester megjegyzi, hogy hátrány már akkor érte az államot és az önkormányzatot, amikor Club Aligát el-, illetve vagyonkezelésbe adták. Sajnos, nem ismert előttünk, hogy döntés hiányában még meg sem fogalmazott ingyenes tulajdonhoz juttatásról szóló megállapodás milyen hátrányokat jelentene az önkormányzatnak. Az elfogadott településrendezési eszközök tervlapjain a Balatonvilágosra vonatkozó tárca nélküli miniszteri rendelet jelkulcsai maradéktalanul fel vannak tüntetve áll a levélben, melyből ugyancsak a legfontosabb részleteket ragadtuk ki. Fekete Barnabás végeztül leszögezi, hogy a balatonvilágosi önkormányzat képviselőtestületének valamennyi tagja esküjéhez híven, a település érdekeit szem előtt tartva végzi a munkáját.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!