Hírek

2013.12.25. 20:10

Hagyományok és jövőkép

A hagyomány, integritás, jövőkép jegyében gróf Nádasdy gondolatiságát megőrizve és folytatva vallják az akadémián: ahogy a természet és környezetünk fenntartja az életet, a művészet és a kultúra minőséggel tölti meg azt.

V. Varga József

A Nádasdy Ferenc-emlékszobát a fenti gondolatokkal nyitották meg a nyáron a kastély emeleti szárnyán.

– Tőlünk függ, hogy az állandósult gazdasági és társadalmi válság kimenetele az összeomlás lesz-e, vagy pedig egy új világrend kialakulása – fejtette ki lapunknak Ertsey Attila építész, a Nádasdy Alapítvány és Akadémia megbízott ügyvivője.

– A jelenleg uralkodó eszmerendszer helyett újra van szükség, az imperiál-kapitalizmust fel kell váltsa a szolidáris gazdasági rendszer. Az ökológia és a művészet alkalmas a gyógyító szerepre, hogy testi-lelki egyensúlyba kerülhessünk környezetünkkel.

Ertsey Attilával az ökológia és a művészet paradigmaváltásban betöltött szerepéről váltottunk szót nemrég. Gróf Nádasdy Ferenc halálával lezárult az alapítvány és akadémia egy korszaka; Nádasdy fő missziója felismerte, hogy a növekedés és a profit okozza a természeti környezet pusztulását. Az alapítvány kuratóriuma újra kívánja fogalmazni az alapító szándékát, és új célokat tűz ki.

Ertsey Attila: A jelenleg uralkodó eszmerendszer helyett újra van szükség (Fotó: V. Varga József)

– Nádasdy Ferenc szíve a helyén volt – hangsúlyozta Ertsey. – A jövő mozgatóereje a szív intelligenciája, szemben a jelenkorral, melynek az ész és az értelem. Ez a misztérium a kor felszín alatt megbúvó, legmélyebb keresztény impulzusa. Ferencet a szíve húzta haza, és azokat a személyiségeket hívta a leendő akadémia szellemi körébe, akikhez szíve vezette.

A jelenkor a materializmus korszakának lecsengése, amikor a materialista természettudomány szükségszerű fejlődésének tetőpontja után egy új korszak, paradigmaváltás közeleg. Ennek kell állnia az akadémia céljainak fókuszában. Az akadémia a paradigmaváltás műhelye lehet, a globalitással szemben fellépő lokalitás mozgalma.

Nádasdy Ferenc a kastélyt eleven, folyamatosan működő intézménynek szánta. A kastély az örökségvédelem és a norvég alap segítségével kívülről teljesen megújult, de ahhoz, hogy belülről is megújuljon, és egy több funkciós, önmagát eltartani képes központtá fejlődjön, 1,5 milliárd forintra van szükség.

A Nádasdy Akadémia az élő, az élettel kapcsolatban álló művészet és a legteljesebb értelemben vett ökológia házasságának műhelye lehet. A művészeti tevékenységek területei: a képzőművészet, a kertművészet, az építészet, a tájépítészet, a szociális plasztika, a tér- és mozgásművészet, a zene- és színházművészet, a gyógyítás és a földművelés művészete, a fenntartható mezőgazdaság műhelye. Nem feledve persze a Nádasdy-emlékszoba lehetőségeit, változó kiállításait.

Az ökológia (az ember és a természet megbomlott összhangjának helyreállítási kísérlete, a harmónia helyreállítása) terén elsődleges az úgynevezett harmadik út, a szociális organizmus hármas tagozódásának kutatása, megismertetése – emelte ki a megbízott ügyvezető. Középpontban az élelmiszer-önrendelkezés stratégiájával, a közösségi támogatású mezőgazdaság kialakításával és az energetikai autonómia megteremtésével. Az ökológia és a művészet gyógyítóan hat az emberre, a környezetre.

A Nádasdy-kastély művészeti és társadalmi értékei mellett egyben kedvelt kirándulóhely is. (Fotó: V. Varga József)

Felmerült a Nádasdy Akadémia és a Makovecz Alapítvány kapcsolatának lehetősége, a közös archívum és kutatóközpont létrehozatalának gondolata, egy nemzetközi építészeti zarándokhely kialakítása, rendszeres konferenciákkal, a Makovecz-díj átadási ünnepségével.

Az alapítvány a kezelőve együtt feladatának tekinti, hogy a kastély teljes rendbehozatalát és működésbe tételét elősegítse. Meg kell határozni a ráfordítás mértékét, s a lehetőségek feltárására megvalósíthatósági tanulmányt szükséges készíteni. Így válhat a Nádasdy-kastély kutatóközponttá, archívummá, szállodává és konferenciaközponttá, művészeti centrummá, alkotóműhellyé és fesztiválhelyszínné. – Szeretnénk megérni, hogy mindez sikerül – tette hozzá Ertsey Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!