Hírek

2013.12.27. 18:00

Gáz-motoros ügy: az érintettek egymásra mutogatnak, az ügy a bíróságra kerül

Egymásra mutogat a magánbefektető és a fehérvári önkormányzat a Fűtőerőmű felszámolás alá kerülése miatt. Az Energott Kft. ráadásul feljelentést is tett, vélelmezve a hűtlen kezelést.

Házi Péter

A tulajdonostárs úgy véli írja augusztus 14-ei, a fehérvári önkormányzatnak (is) címzett levelében Adamecz László, az Energott ügyvezetője hogy (a Fűtőerőmű Kft. a szerk.) tudatos tönkretétele folyik azért, hogy a város ár alatt visszavehesse a távhő-termelés jogát, még olyan áron is, hogy kárt okoznak a vagyon-elherdálás miatt a székesfehérvári lakosoknak, a hitelezők összességének és befektetőtársnak .

A fenti idézet jól mutatja a fehérvári Fűtőerőműben tulajdonos Energott Kft-nek, illetve annak tulajdonosának, Pomázi Csabának a véleményét. A cég egyébként ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett a Nemzeti Nyomozóhivatalnál hűtlen kezelést vélelmezve, amihez társasági taggyűlési jegyzőkönyveket is csatoltak.

A régóta tartó huzavona közben a Fűtőerőműben dolgozók tették a dolgukat: közreműködtek a távhőszolgáltatásban

KÖTELEZŐ ÁTVÉTEL Mint ismert, 2004-ben az akkori közgyűlés hosszas vita után hozta meg azt a döntést, hogy a távhő árát alacsonyan tartandó, gázmotoros fejlesztésbe kezd az önkormányzat, s ahelyett, hogy a város saját cége venne fel hitelt, magánbefektetőket vonnak be inkább. A szerződés értelmében gyakorlatilag ekkor, a gázmotorok megépülte után szerzett ötvenöt százalékos tulajdonrészt az addig teljesen fehérvári tulajdonú erőműben az Energott és a Darius Int. Kft. (Később a projektcég 40 százalékát megvásárolta a Készpénz Zrt.)

Minden ment is a maga útján, egészen addig, amíg a gázmotorok által termelt áram kedvező árú, garantált eladásának vége nem lett. A KÁT, azaz a megtermelt áram kötelező átvételének megszűnése, a gázár változása, a távhőtermelői árak befagyasztása, hatósági árassá tétele 2011-ig lezajlott, s megszületett az a központi döntés is, hogy a távhőtámogatást már nem a távhő termelője, hanem a távhő elosztója , azaz a Fűtőerőmű helyett a Széphő kapja.

 

EGYMÁSRA MUTOGATNAK A Széphő állítása szerint az emiatti veszteségek pótlása érdekében 2012-ben többször javasolták taggyűlésen a Fűtőerőmű részére a pótbefizetést, illetve tagi kölcsön nyújtását, ami azért maradt el, mert a magánbefektetők további kötelezettségvállalásainak feltételeként olyan követeléseket támasztottak, amelyek a Széphő működését lehetetlenítették volna el. A lényeg: a Fűtőerőmű Kft. hamarosan már nem tudta a hiteltartozást törleszteni, amit még a gázmotorok megvalósításához vett fel. Emiatt a bank érvényesítette jelzálogjogát, zárolta a Fűtőerőmű számláit, így az a gáz árát sem tudta kifizetni a Főgáznak. A Főgáz pedig kezdeményezte az erőmű kikapcsolását a gázszolgáltatásból.

Az Energott azt állítja, a költség-csökkentő intézkedéseket nem fogadta el a város, az igazgató személyében sem siekrült a felszámolásig dűlőre jutni. Ráadásul a legnagyobb hitelező Főgáz is az egyezség mellett tette le a voksát, ám mivel a várost képviselő Széphő embere rendre nem jelent meg a taggyűléseken, (ha igen, akkor arra hivatkozott, hogy előbb mandátumot kell kérnie a város közgyűlésétől bármiféle szavazáshoz), így olyan döntések maradtak el, amik lehetővé tették volna a cég működését, a felszámolás elkerülését.

 

KIKERÜLVE Ez a kényszerhelyzet volt az oka annak a döntésnek, hogy kikerülve a Fűtőerőművet, közvetlenül a gázszolgáltatónak fizették meg a hődíjat állítja a Széphő. Ha ezt nem tették volna, húszezer fehérvári lakás maradhatott volna fűtés nélkül. Tudomásuk szerint a Főgáz Zrt. megalapozatlannak tartotta az egyezség alapjául szolgáló javaslatokat, ezért érdemben nem is tárgyalt volna.

Az Energott Kft. szerint viszont a város szándékosan vitte csődbe a közös céget, csak azért, hogy meg tudjon a tulajdonostársától szabadulni. Ez a szándék szerintük abból is nyilvánvalóan kitűnik, hogy a város inkább megveszi még egyszer közel hárommilliárdért a felszámolótól a céget, aminek eddig is többségi tulajdonosai voltak. A felszámolás közben pedig egyre alacsonyabbra próbálták letornázni a közös társaság értékét, ugyanakkor a 2020-ig szóló hőszolgáltatási szerződést például felmondták és határozatlan idejűre változtatták, ami miatt a felszámoló mintegy 320 milliós értékcsökkenést állapított meg.

ÉRDEKEK A fizetésképtelenség előidézésében az önkormányzatnak nem volt szerepe, ahhoz sem neki, sem a Széphőnek nem fűződött érdeke, a felszámolási eljárásban az önkormányzat vételi szándékát éppen a tulajdonostársak válságos helyzetben tanúsított magatartása generálta. Bebizonyosodott, hogy, a magánbefektetői profitorientált érdekek nem szolgálhatják a biztonságos, lehető legolcsóbb közszolgáltatás nyújtását, és az ehhez fűződő közérdeket. áll a városi cég közleményében.

Információink szerint egyébként jövő év elején születik meg a döntés, hogy a felszámolás alá került cég vagyonelemeit megvásárolhatja-e az önkormányzat.

Az Energott ugyanakkor az elmaradt haszon és egy tervezett, új, biomassza erőmű megépítéséhez elnyert támogatástól való elesés miatt is perre megy. Folytatás tehát a bíróságon.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!