Hírek

2013.11.25. 13:32

Vádemelési javaslat az ercsi rablók ellen

Összesen 12 idősek sérelmére elkövetett rablás és 9 magánlaksértés róható a számlájára a héttagú ercsi bandának.

Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arról már korábban beszámolt, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével a Fejér megyei nyomozók 2013. február 20-án elfogtak négy ercsi férfit, akiket idősek sérelmére fegyveresen elkövetett rablásokkal gyanúsítottak meg.

Fotó: Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság

A gyanúsítottak terhére róható bűncselekmények részleteiről, valamint az ügy szélesítéséről és az újabb gyanúsítottakról 2013. november 22-én sajtótájékoztató keretében számolt be Bátai László r. alezredes, a Fejér Megyei rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője, valamint Szabó Zoltán r. őrnagy, az Ercsi Rendőrőrs parancsnoka.

Miután 2012. év végén és 2013. év elején több bejelentés és feljelentés érkezett arról, hogy ismeretlen elkövetők Ercsiben, illetve annak környékén rablásokat követtek el, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozócsoportot hozott létre, amelynek tagjai voltak dunaújvárosi nyomozók is. A felderítő munkába bekapcsolódtak a gárdonyi nyomozók is, mert egy bűncselekmény Baracskán, az ő illetékességi területükön történt.

Az összehangolt, aprólékos és mindenre kiterjedő nyomozói munkának köszönhetően, sikerült feltérképezni az elkövetői kört. A személyek beazonosítását követően, a fentiek szerint 2013. február 20-án megtörtént elfogásuk. A nyomozás előrehaladtával bővült a gyanúsítottak köre. A Fejér megyei rendőrök összesen hét férfit - G Mihály (31), J. Gábor (25), J. Zoltán (23), K. Zoltán (23), J. László Márió (19), G. László (18), valamint R. Dávid (18) ercsi lakosokat - fogták el, majd gyanúsították meg csoportosan felfegyverkezve illetve fegyveresen elkövetett rablás bűntett és éjjel csoportosan felfegyverkezve illetve fegyveresen elkövetett magánlaksértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A banda különböző felállásban összesen kilenc lakásba hatolt be úgy az éjszaka folyamán, hogy az ott tartózkodókat arcukat eltakarva, maszkban, fegyverrel, vagy annak utánzatával, illetve elektromos sokkolóval arra kényszerítették, hogy értékeiket átadják részükre. Volt olyan eset, ahol azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a házat, hogyha nem kapnak pénzt. Sok esetben a lakásokat is felforgatták ékszerek és készpénz után kutatva. Kivétel nélkül olyan helyeket választottak ki, ahol idősek laktak. Három helyen két-két sértett tartózkodott otthon (anya-lánya, anya-fia, illetve férj-feleség), a többi esetben az áldozatok egyedül voltak. A terhükre róható rablások száma ezért összesen tizenkettő. Volt olyan gyanúsított, aki egy rablásban vett részt, de olyan is, aki egyet kivéve, az összesnél jelen volt.

A Fejér megyei nyomozók a terhelteknél tartott házkutatások során számos olyan tárgyat lefoglaltak, amiket az elkövetéskor használtak a banda tagjai, de olyan tárgyakat is, amiket a bűncselekmények során tulajdonítottak el.

A személyi és tárgyi bizonyítékok beszerzését, valamint a különböző szakértői vélemények beérkezését követően az ügyet végül a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya fejezte be, majd az ügy iratait a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a Székesfehérvári Járási Ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!