Hírek

2013.11.03. 12:20

Madárpók a kertben?

Velencei-tó - Segítség, madárpókot találtam a kertben! - érkezett a Hírlaphoz pákozdi olvasónk egy befőttesüveggel a kezében. Több hasonló bejelentést kapott az utóbbi időben Szinetár Csaba pókász is, ám szerencsére többségüknél a félelem alaptalan.

Lovász Lilla

Nem véletlen, hogy több nyelven a délorosz tarantella nevet viseli a hazánkban őshonos szongáriai cselőpók, hiszen ez a pók az eurázsiai szikes puszták karakter faja, mérete pedig valóban a madárpókokéval vetekszik - tudjuk meg Szinetár Csabától, a Nyugat-magyarországi Egyetem zoológia tanárától.

A kinyújtott lábakkal akár 6-7 cm-es testhosszt is elérő, szürkésbarna, fejtorán sugaras mintájú cselőpók elterjedésének nyugati határa éppen hazánkban van: az Alföld pusztái tökéletesen alkalmas élőhelyet kínálnak számára.

 

Az utóbbi években azonban a Dunántúlon is egyre gyakoribb: a Velencei-tótól délre eső szikesek is remek élőhelynek bizonyultak számára. Ahogy az ember egyre több területet szakít ki ipari célokra a természetből, az ott élő állatok kénytelenek új otthon után nézni. Így nem csoda, hogy a szongáriai cselőpók is be-betéved az ember által lakott területekre, a füves pusztákra gyakran meglehetősen hasonlító ipari parkokba, gyér füvű kertekbe is.

- A cselőpókok tárnázó életmódot folytatnak, földbe ásott, akár fél méter mély lyukakban élnek, így az év legnagyobb részében ritkán találkozunk velük. Ám ilyenkor ősszel a nőstényeknél valamivel kisebb, de még így is tekintélyes méretű hím példányok kóborlásba kezdenek, hogy felleljék nászra alkalmas párjukat. Ezért aztán gyakran kerülnek az ember útjába, esetenként akár kertes házak lakóterébe is betévedhetnek a háziasszonyok legnagyobb örömére - mondja a pókász szakember, s hozzáteszi:

- Nem véletlen, hogy csak a dunántúli ember számára jelent meglepetést ezzel a megtermett pókkal való találkozás. Az alföldi, természetközelben felnőtt gyerekek számára népszerű játék volt, hogy zsinórra gyúrt szurokgolyóval pecázták ki a szongáriait a tárnájából.

Megtudjuk, a cselőpók csípése ugyan fájdalmas lehet, de komolyabb következménye nincs, s könnyen elkerülhető, ha nem ingereljük, piszkáljuk az állatot. Semmi esetre se bántsuk, pusztítsuk el, ha netán meglátogat bennünket, hiszen védett fajról van szó: a legegyszerűbb egy befőttesüvegbe terelve kitessékelni a lakásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!