Hírek

2013.10.27. 21:15

Tele volt a felújított bodajki templom

Bodajk – Ünnepi szentmisén áldotta meg a külső felújításon átesett katolikus templomot a megyéspüspök, aki egyúttal 39 fiatalt részesített a bérmálás szentségében.

B. Kiss László

Rá sem ismerni a bodajki katolikus kegytemplomra a külső felújítást követően. A korábban meglehetősen jellegtelennek tűnő, csaknem 300 éves épület az új színezésnek köszönhetően visszanyerte eredeti barokk jellegét. Új díszkivilágítást kapott, az előtte húzódó járdát pedig az önkormányzat térköveztette le. Az építkezés befejezését szentmisén ünnepelt meg az egyházközség. A misét Spányi Antal megyéspüspök celebrálta, aki megáldotta a templomot, valamint 39 helyi és környékbeli fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

Jószerével egy tűt sem lehetett leejteni a bodajki katolikus kegytemplomba a vasárnapi szentmisén. Az ünnepi alkalomra tekintettel a bérmálásra a környező településekről is számosan érkeztek. A templomhoz manapság plébániaként használt emeletes rendház is csatlakozik. 1727 és 1742 között épült, fő ékessége az oltáron elhelyezett,1695-ben festett Segítő Szűz Mária kép. Bodajk azonban ennél jóval régebb óta szent hely: már Szent István és fia, Szent Imre is ide járt imádkozni, miként azt a misén elhangzott szavaiban Spányi Antal is megemlítette.

A templom felújítása megközelítőleg 40 millió forintba került: ebből 30 milliót tett ki a pályázaton elnyert támogatás. A hívek adományai közel ötmilliót tettek ki, és mintegy háromezer euró Bodajk német testvértelepüléséről, Rödemarkból is érkezett. A homlokzat felújításán kívül több más munka elvégzésére is fedezetet adott ez az összeg, így például restaurálták a templom mellett fekvő Zarándokudvarban álló Szűz Mária szobrot is.

A felújításhoz számosan járultak hozzá a pénzadományon felül társadalmi munkával is, miként azt Mórocz Tamás plébánostól megtudtuk. A vasárnapi szertartáson a templom megáldása után szolgáltatta ki 39 fiatal részére a megyéspüspök a bérmálás szentségét. A bérmálás által a kereszteléskor kapott kegyelmet újítják meg, onnantól, hogy valaki bérmálkozott, már egyedül felelős azért, hogy tanúságot tegyen a keresztény hitről, még akkor is, ha az esetleg sok próbatétellel jár. A bérmálkozók a fogadalomtételt követően bérmaszüleik társaságában egyenként járultak a szentség kiszolgáltatását végző püspök elé.

A mise után Spányi Antal megáldotta a már említett Szűz Mária szobrot is: a 2,5 méter magas, Zsolnay kerámiából készült alak kevéssé ismert, ám műemléki védettségét élvező kincse Bodajknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!