Hírek

2013.10.04. 08:48

Közel 16 kilométeren újul meg a Dad és Mór közötti mellékút

Teljes körű mellékúti rekonstrukció kivitelezési munkálatai kezdődnek meg a napokban a Komárom-Esztergom megyei Dad és a Fejér megyei Mór között. A 15,7 kilométeres szakaszt 2014 nyaráig hozzák rendbe.

feol.hu

A Dad és Mór között megvalósuló útfelújítás során a burkolat a teljes szakaszon változó vastagságú méretezett erősítőréteget kap. A lokális teherbírás problémát mutató helyeken a szakemberek a pályaszerkezet teljes cseréjét is elvégzik. Megújul az út vízelvezető rendszere, megtörténik az országos közúti csomópontok korrekciója. Móron forgalomcsillapító sziget, Pusztavámon két helyszínen középszigetes gyalogos átkelőhely és forgalomcsillapító sziget épül. Több helyen új, szabványos autóbusz öböl létesül. Öt közúti híd teljes felújításon esik át.

Grafika: Magyar Közút

A beruházás az út menti települések (Mór, Pusztavám, Bokod és Dad) összesen több mint 20 ezer lakójának közlekedési lehetőségeit és életminőségét javítja. A fejlesztésnek köszönhetően nő a forgalombiztonság, érezhetően rövidülnek az utazási idők. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Regionális Fejlesztési Ügynökség a sikeres projektzárás utáni években kiemelt figyelemmel kíséri az út állapotát, hogy az tartósan kiváló minőségű maradhasson.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár egy nagyfelületű burkolatjavításokat tartalmazó országos program elindítását jelentette be október 4-én, Bokodon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hazai közúthálózat 287 kritikus állapotú szakaszán, összesen közel 530 kilométeren hajt végre engedélyhez nem kötött beavatkozásokat. A 33 milliárd forintos keretösszegű programban egyes helyszíneken akár már idén megkezdődhetnek, és 2014 tavaszán mindenütt befejeződnek a munkálatok.

A fő- és mellékúthálózaton szükséges legsürgetőbb beavatkozásokról a Magyar Közút állított össze tételes listát, amelyet az útügyi biztosok által felmért helyi igények figyelembe vételével rangsoroltak. Az országos keretösszeget a megyei úthosszakkal arányosan osztották el. A tervezést a közútkezelő már elvégezte, hamarosan pedig a konzultációs eljárásokat is megkezdi a kivitelezőkkel, hogy a rendelkezésre álló 33 milliárd forintból minél több útszakaszt rendbe tehessenek a szakemberek.

Völner Pál elmondta: a burkolatjavítások elsőrendű főutakat és ötszámjegyű bekötőutakat egyaránt érintenek, néhol csak néhány száz méteren, másutt akár tíz kilométeren is. Az adott helyszínen leghatékonyabban alkalmazható technológiai megoldással a rendbe tett szakaszok hosszú éveken át megfelelő minőségben állnak majd a közlekedők rendelkezésére - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!