2013.09.26. 13:20
Saksuka, caponata - Mert a magyar lecsónak igenis van párja
Több, mint félezer bográcsban rotyog majd szombattól a lecsó, amit tipikus magyar ételnek tartunk. De tényleg van párja a lecsónknak?
Ahány csapat, annyiféle lecsó lesz az idei, immár kétnapos Lecsófesztiválon a hétvégén, s a kínálat még csak tovább bővül a Nemzetek lecsói programmal. Az Albaparkosok ugyanis szombaton főznek francia ratatouille-t (délelőtt), szicíliai caponata-t délben, délután pedig közel-keleti saksukát is, csak győzzük kóstolni. Utóbbi étket egyébként hazájában olajbogyóval és kemény tojással tálalják, míg a caponataban padlizsán, olíva- , kapribogyó, s némi borecet bűvöli el az ínyt...– melyet közben a Pánczél-féle bor- és mustbemutató nedűivel kényeztethetünk.
A vasárnap a Jancsárkert piac főzőbemutatójáé is lesz: Míg puhul a török séf piláfja, kebabja, Erdős Tünde eperboros finomságai és Ambrózi Aladár mangalicája rókagombával, addig a vendégek bio finomságokat vehetnek, szőlőt préselhetnek a Noé-hegyi borrend tagjaival, segítséget kaphatnak a paleo-táplálkozáshoz. A szervezők gondoltak a táplálékérzékenységekkel, cukorbetegséggel, túlsúllyal bajlódókra is, akiket a segítő egyesületek mérésekkel és szaktanácsadással várnak a Táplálkozási sátorban.