Hírek

2013.09.06. 10:15

33 százalékkal olcsóbb a lakossági szemétszállítás Fehérváron

Július 1-től 33 százalékkal csökkentek a szemétszállítás díjai Fehérváron. Most érkeznek a negyedéves számlák.

Házi Péter

A rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvény értelmében ez év júliusától a magánszemélyek szemétszállítási díja nem haladhatja meg a 2012. április 14-én alkalmazott díj legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát. Mint Cser-Palkovics András polgármester összegezte: a bonyolult árszabályozás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lakossági szemétszállítás díjai a 2010-es árszintre csökkennek s ez 2014-ben is így marad. Eszerint a magánszemélyeknél minden űrméretű kuka esetében 33,2 százalékos díjcsökkentés lépett érvényes július 1-től.

A Hírlap kérdésére, miszerint egy kukaürítés esetében ez tételesen mekkora csökkenést jelent, Steigerwald Tibor, a Városgondnokság hulladékgazdálkodási vezetője elmondta, egy átlagos, 120 literes edény egyszeri ürítési díja idén január és június 30 között nettó 420 forint volt, ez július 1-től 281 forintra csökkent. Egy panelépületeknél használt, 1100 literes edény díja pedig nettó 1246 forinttal lett kevesebb.

Ahogy a város polgármestere hozzátette, vannak olyan épületek, ahol korábban az emelkedő szemétdíjak miatt a közös költséget is növelték. Ha viszont most a közös költség nem csökken, érdemes annak okát a közös képviselőknél firtatni.

A fehérvári magánszemélyek tehát a napokban kapják kézhez azokat a negyedéves szemétszállítási számlákat, amelyekben már látható lesz a rezsicsökkentés hatása. Steigerwald Tibor kiemelte, az újfajta számlákon külön rovatban, pirossal kiemelve látható majd, mennyi spórolást hoz a díj csökkentése.

 


Steigerwald Tibor a napokban érkező lakossági negyedéves csekket mutatja. Ezeken piros háttérszínnel szerepel majd, mennyit spóroltunk a lakossági szemétdíj júliusi csökkentésével (Fotó: a szerző)

 

Kérdésünkre, miszerint miként gazdálkodja ki a szállítást végző Depónia a díjcsökkentés miatti bevételkiesést, Steigerwald Tibor azt válaszolta, össze kell húzni a nadrágszíjat. A költségtakarékos gazdálkodás amúgy is jellemző a cégre, ezt mutatja, hogy októbertől három új kukásautót is tudnak vásárolni, a cél az, hogy a most tíz événél idősebb géppark átlagéletkora négy évre csökkenjen.

Cser-Palkovics András hozzátette, a cég visszavásárlása jó döntés volt, ezt az is mutatja, hogy 200 milliós osztalékot fizet az önkormányzat számára. Ugyanakkor azt is elismerte, a díjcsökkentés okozta bevétel kiesés miatt egyfajta állami-önkormányzati kompenzációs rendszer kidolgozása fontos a következő hónapokban, hogy 2015-től se legyen gond a szemétszállító cégek gazdálkodásával. Kiemelte, a cél az, hogy a Depónia regionális szintű szereplővé váljon.

A szemétdíj csökkentése a Depónia vidéki szolgáltatási területén, a környező településeken is megvalósul, itt átlagosan 31 százalékos a lakosságot érintő díjcsökkenés.

Ezek is érdekelhetik