Hírek

2013.09.14. 15:31

Mangalica a javából

Mangalicatarja, mangalicahurka, mangalicakolbász: mind-mind jótékony hatással van egészségünkre, ráadásul még finomak is!

Házi Péter

- Amikor gyerek voltam, azt mondták, ne együnk mangalicahúst, mert egészségtelen a sok zsír miatt, most meg azt mondják rá, hogy a legegészségesebb hús - mondta egy idősebb asszony a XV. Országos Mangalicafesztiválon, amelynek immár másodszor ad otthont Székesfehérvár.

Nos, a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető idő ellenére mégiscsak vonzóak voltak a mangalicahurkák, kolbászok, no meg a leöblítésükre kiválóan alkalmas pálinkák, így szombat délutánra igencsak megtelt a pláza és a Piac tér közti terület. Mármint látogatókkal, akik megnézhették a három fő fajta, a szőke, a fecskehasú és a vörös mangalica illusztris példányait élőben is.

A mangalicatenyésztők Országos Egyesületének titkára is részt vett a rendezvényen: Szabó Péter kérdésünkre, miszerint a régiek úgy tudták, csak a szőke színű az igazi mangalica, elmondta, valójában a vörös mangalica nevezhető a legrégebbi mangalicának, amit a honfoglaláskori magyarok hozhattak magukkal, s amelyet szokás szalontai mangalicának is nevezni. Ez a típus a múlt századra majdnem kihalt, de végül sikerült megmenteni. Ma hazánkban nyolcezer darab ellenőrzött mangalicát tartanak, ebből két-háromezer a vörös és a fecskehasú száma, a többi a laikusok által is mangalicának tartott mangalica.

(Fotó: Koppán Viktor)

- Megfelelő takarmányozással növelhető e sertés szervezetében az egyszeresen telítetlen zsírsav tartalma, ez pedig csökkenti az érrendszeri megbetegedésekért elsősorban felelőssé tehető telített zsírsavak mennyiségét. Egy ilyen fesztivál jó alkalom arra, hogy az embereknek ezt elmondjuk, s talán így egy kicsit jó irányba befolyásolhassuk a táplálkozásukat - tette hozzá a ma már 140 tenyésztő tagot számláló egyesület titkára.A fesztiválra vasárnap is érdemes kilátogatni, hiszen színpadi produkciók, jóféle sajtok, sőt, mangalica-tepertővel töltött étcsokoládé is várja a kíváncsiakat. Egy fontos: a helyszínre hozott mangalicákat nem szabad simogatni! (Enni annál inkább.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!