Hírek

2013.09.10. 14:59

Háztartási alkalmazottak: közeleg a bevallási, befizetési határidő

Közeleg a háztartási alkalmazottak regisztrációs díjának bevallási és befizetési határideje. E díj nem jogosít társadalombiztosítási ellátásra.

Klecska Ernő

A háztartási munka sajátossága, hogy ilyen jogviszonyban a magánszemély foglalkoztató adózott jövedelméből biztosít munkát más magánszemélynek. Háztartási munka kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló tevékenységek. Ilyen például lakás takarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

A foglalkoztató bejelentési kötelezettségét elektronikusan, az ügyfélszolgálaton keresztül havonta vagy több hónapra előre a munkavégzés megkezdése előtt teljesítheti. A foglalkoztatónak havonta ezer forint regisztrációs díjat kell fizetnie, függetlenül attól, hogy az adott hónapon belül hány napig foglalkoztatta a háztartási alkalmazottat.

A regisztrációs díj befizetését a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hónap 12. napjáig kell teljesíteni. A regisztrációs díj megfizetése nem jogosít társadalombiztosítási ellátásra tehát a háztartási alkalmazott nem minősül biztosítottnak, így e jogcímen egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult. Bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli.

A háztartási alkalmazott az őt megillető, adórendszeren kívüli bevételről a kifizetéskor igazolást kérhet. Ha a háztartási alkalmazott egy hónapon belül ugyanannál a foglalkoztatónál több napot is dolgozik, az igazolást az utolsó munkavégzéssel töltött napon kérheti – tájékoztatott a NAV megyei adóigazgatósága. 

A házi gyermekfelügyelő munkájában irányadó a szülővel kötött megállapodás, amely rögzíti a gyermek az együttműködést, a gyermek állapotával, a szolgáltatással kapcsolatosan a kölcsönös tájékoztatást; gondozóval és szülővel kapcsolatos elvárásokat és az őket megillető jogokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!