Hírek

2013.08.22. 17:20

Tóásó-ügy - Tóásó családja gyors vizsgálatot sürget Michael Dwyer halála ügyében

Tóásó Előd családtagjai is gyors és hatékony vizsgálatot sürgetnek a bolíviai úgynevezett terrorista per magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottjának legutóbbi vallomásával kapcsolatosan, amely szerint négy évvel ezelőtt az ír Michael Dwyer nem a szállodában halt meg, hanem vélhetően később végeztek vele a kommandósok.

MTI

Tóásó Előd pénteken tette meglepő vallomását Santa Cruzban az úgynevezett terrorista ügyben folyó perben. A hivatalos verzió szerint bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták.

Csakhogy Tóásó Előd pénteki kijelentései cáfolják a hivatalos verziót. Azt mondta, hogy az ír Martin Dwyert élve látta a repülőtéren, őt tehát nem a szállodában és nem tűzharcban lőtték le, vélhetően később végezték ki a kommandósok.

Tóásó Edit, a vádlott nővére a bolíviai sajtónak Budapestről spanyol nyelven juttatott el közleményt (Fotó: FMH)

Az erről tudósító bolíviai napilapok így idézték a magyar férfit: “Amikor 2009 április 19-én, a szállodai támadás után összekötözve elvittek a Santa Cruz-i repülőtérre, kék trikót tettek csuklyaként a fejemre. Oldalt kiláttam, és felismertem a mellettem ülő félmeztelen férfi jellegzetes tetoválását: Martin Dwyer volt az. A repülőtéren is láttam őt, ahogy egy fal előtt térdeltünk, hátrakötözött kézzel – egyik oldalamon ő volt, a másikon Mario Tadic. Amikor engem felvittek a repülőre, lövéseket hallottam.”

Tóásó arról is beszélt, hogy az úgynevezett szállodai lövöldözés ballisztikai szakvéleményét meghamisították a hatóságok, és bizonyíték van arra is, hogy a helyszínt később átrendezték az általuk kitalált történetnek megfelelően.

Carlos Romero bolíviai kormányzási miniszter azonban a Correo Del Sur honlapjának beszámolója szerint megkérdőjelezte Tóásó Előd állítását, amelyet megkésettnek nevezett. Nehezményezte, hogy a vádlott az új leleplezéssel négy év után állt elő, pedig a miniszter szerint lett volna lehetősége, hogy korábban beszámoljon róla. Számos nemzetközi emberi jogi szervezet képviselőjével és jogászával találkozott már, mégsem szólt erről nekik - tette hozzá.

Tóásó Edit, a vádlott nővére a bolíviai sajtónak Budapestről spanyol nyelven eljuttatott közleményében (amelyet az MTI-nek is elküldött), az egész család nevében választ ad a bolíviai miniszter "miért csak most?" kérdésére. Tóásó Edit felhívta a figyelmet, hogy öccse számára súlyos traumát jelentett négy évvel ezelőtti letartóztatása, senkije nem volt abban a távoli országban, a kihallgatások során pedig megannyi kínzásban, fenyegetésben volt része, megtagadták tőle az alapvető emberi jogait is.

Példának említi, hogy 2009 áprilisában, miután befejeződött az előzetes kihallgatása, egy ismeretlen odament hozzá, és azt mondta neki: "Ha bármit mondasz, meghalsz". Tóásó Edit közleményében több más fenyegetésről is említést tesz, amely testvérét érte az elmúlt években. A fenyegetéseknek és elrettentéseknek ebben a légkörében nehéz elvárni egy embertől, hogy elmondja, mi is történt annak idején a Las Americas hotelben - olvasható a közleményben. Ráadásul a bíróság előtti meghallgatáson a magyar vádlott számára egy rendkívül silány tolmácsot biztosítottak, aki nehezen képes lefordítani az elhangzottakat.

Tóásó Edit közölte továbbá, hogy testvére értesítette a családját és a magyar kormányt mindarról, amit Michael Dwyer halálával kapcsolatosan tud, a magyar kormány pedig diplomáciai úton továbbította ezeket az információkat Írország kormányának. A vádlott nővére az MTI-nek szóban hozzátette: testvére egyébként korábban többször is beszélt erről az őt felkereső jogvédőkkel.

A The Irish Time című ír lap szerint Dwyer családja is sürgeti a bolíviai hatóságokat, hogy mielőbb vizsgálják ki a hozzátartozójukkal történteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!