Hírek

2013.08.30. 05:04

Tóásó-ügy - Elutasította a bíróság Tóásó szabadlábra helyezési kérelmét

Elutasította a bolíviai bíróság a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd feltételes szabadlábra helyezési kérelmét az úgynevezett terrorista per tárgyalása során - jelentette a bolíviai sajtó.

MTI

A Cochabambában kiadott, Los Tiempos című újság honlapján olvasható írás szerint Tóásó ismét arra a tényre alapozta kérelmét, hogy jogellenesen tartják előzetes letartóztatásban immár több mint négy éve, miközben a bolíviai törvények csupán 36 hónapig teszik ezt lehetővé.

A bíróság megítélése szerint ugyanakkor a vádlottnak személyesen is része volt abban, hogy a per elhúzódott.
Az írás arra is emlékeztetett, hogy az ENSZ illetékes munkacsoportja is kérte Tóásó szabadlábra helyezését hasonló érvek alapján. Erre azonban a bíróság azzal válaszolt, hozzá nem jutott el ez a dokumentum, bár a kormányt értesítették arról.
Az ügyészek ezzel kapcsolatban úgy foglaltak állást, hogy az országban a helyi törvények alapján kell eljárni. Szerintük továbbá Tóásó fogva tartása legális volt.

A bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. A pernek összesen 39 vádlottja van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!