Hírek

2013.08.27. 05:24

Tóásó-ügy - Az ír áldozat boncolási eredményeinek figyelembe vételét sürgetik

Azt kérelmezte hétfőn az úgynevezett bolíviai terroristaper vádlottjainak egyik ügyvédje, Gary Prado Araúz, hogy a kommandósok által lelőtt ír Michael Dwyer halálával kapcsolatos vizsgálat során az ügyészség vegye figyelembe mindazokat a megállapításokat, amelyeket az áldozat boncolásakor az ír szakértők tettek - írta az eju.tv bolíviai hírportál.

MTI

A vizsgálatot a magyar állampolgársággal is rendelkező - a 39 vádlott közé tartozó - Tóásó Előd családtagjainak beadványa nyomán indították, amely viszont azt követően született, hogy Tóásó Előd a bolíviai bíróság előtti vallomásában megkérdőjelezte a hatóságok változatát Dwyer halálával kapcsolatban.

Tóásó családtagjai a témáról kiadott sajtóközleményben azt is megemlítették, hogy az említett boncolási eredmények eljutottak David Choquehuanca Céspedes bolíviai külügyminiszterhez is - emlékeztetett a cikk.

Gary Prado a portál szerint úgy fogalmazott, hogy nem tapasztal pozitív hozzáállást a bejelentés igazságtartalmának ellenőrzéséhez. Emiatt szerinte az is kérdéses, hogy nincs-e szó a Las Américas szállodában történtek eltitkolásáról.

A hivatalos verzió szerint bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát
állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Tóásó Előd bíróság előtt tett kijelentései ugyanakkor cáfolják a hivatalos verziót. Azt mondta, hogy az ír Martin Dwyert élve látta a repülőtéren, őt tehát nem a szállodában és nem tűzharcban lőtték le, vélhetően később végezték ki őt a kommandósok.
Az üggyel kapcsolatban már eddig több szabálytalanság is felvetődött. A Santa Cruz-i akció két túlélőjét például a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban. Tóásó Előd ember jogainak tiszteletben tartása érdekében a magyar kormány is többször szót emelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!