Hírek

2013.08.13. 16:24

Jövedelemigazolás az iskolához: rövid határidő

Fejér megye – A nyár kezdetével megemelkedik azok száma, akik jövedelemigazolást kérnek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Klecska Ernő

A felsőoktatási intézmények kollégiumi elhelyezéshez, ösztöndíj megállapításhoz, szociális támogatáshoz kérnek igazolást. A rendelkezésre álló rövid határidők miatt hasznos, ha tisztában vagyunk az eljárási szabályokkal – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól megyei adóigazgatósága.

A jövedelemigazolás adóévenként tartalmazza az egyes jövedelemtípusokat és az adófizetési kötelezettséget. A NAV az igazolást a feldolgozott bevallások alapján állítja ki. Ha az érintett időszakra nincs benyújtva bevallás, a hivatal nem adhat igazolást. Ha a bevallással lezárt adóévben a kérelmező adóköteles jövedelemmel nem rendelkezett, ezért nem nyújtott be bevallást, úgy a kérelemben erről nyilatkoznia kell – ebben az esetben a NAV határozatban igazolja az adóköteles jövedelem hiányát az oktatási intézménynek.

A NAV a jövedelemigazolást a megfelelően kitöltött kérelem benyújtását követően állítja ki. 2013. január 1-jétől az elektronikus bevallásra kötelezett adózók, így a főállású, vagy másodállású egyéni vállalkozók, alkalmazottat foglalkoztató személyek kérelmeiket is csak elektronikusan, az „IGAZOL” elnevezésű nyomtatvány kitöltése után küldhetik el.

A magánszemélyek a NAV ügyfélszolgálatain térítésmentesen beszerezhetik az egyszerűbben kitölthető kérelmet, de akár a kötetlen forma – ügyfél által megfogalmazott, papír alapú kérelem – is megfelelő.A kérelemben meg kell jelölni a kérelmező azonosító adatait, s azt, hogy melyik adóévről kéri kiállítani az igazolást. Tört időszakról – például az utolsó három hónapra – az adóhivatal nem állít ki jövedelemigazolást - hangsúlyozták a szakértők.

Ha a kérelmező nem személyesen jár el, a képviselőnek csatolni kell a meghatalmazást, melynek mintái a NAV honlapjáról letölthetőek. Érdemes azokat használni, mert megfelelő meghatalmazás hiányában a NAV visszautasítja a meghatalmazott eljárását. Az ügyfélszolgálati ügyintézéskor fényképes igazolvánnyal és lakcímkártyával igazolni kell a személyazonosságot is. Az igazolás kiadásának határideje 6 nap. Adateltérés vagy hiányosság esetén az adózó értesítő levelet kap. Ebben az esetben az eljárási határidő meghosszabbodik. A jövedelemigazolás 30 napig érvényes, kiállítása illetékmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!