Hírek

2013.08.14. 16:20

István, Imre, László bélyegeken - Fehérváron mutatták be a kisívet

Székesfehérvár – Magyar szentek és boldogok 1. címmel egy sorozat első bélyegeit mutatták be szerdán a Püspöki Palotában. A Szent Istvánt, Szent Imre herceget és Szent Lászlót ábrázoló kisív már kapható.

Kocsis Noémi

A Magyar Posta művészi törekvéseit is méltatta  szerdán, a Püspöki Palotában megtartott bélyegbemutató köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök. Elmondta, a magyar bélyegtervek méltán híresek világszerte, a honi szentkultusz pedig meghatározó volt a magyar identitás kialakulásában. Cser-Palkovics András polgármester a Szent Jobb korábbi Fehérvárra érkezéseit említette beszédében, míg a Magyar Posta üzleti vezérigazgató-helyettese, Molnár Róbert magáról a sorozatról szólt: ennek elindításához éppen a magyar szentek gazdag sora adta az apropót. Ennek köszönhetően közel félszáz magyar szent és boldoggá avatott személyiség bélyegen bemutatását tervezi a cég.

Az első kisív három alakja – kötődve természetesen Székesfehérvár ünnepi évéhez – az államalapító Szent István királyt, fiát, a néphagyomány szerint szintén királynak tartott Szent Imrét, valamint Szent Lászlót ábrázolja, mégpedig a szepeshelyi Szent Márton-főoltár magyar királyszenteket ábrázoló táblája alapján. A grafikai tervezést Kara György végezte el, s a filatelisták bizonyára örömmel keresik majd az egyforma magas, gondosan megmintázott figurák körül a királyválasztás attribútumait is megjelenítő bélyegeket. A kisívet a lepecsételés aktusával a megyéspüspök és a polgármester közösen, ünnepélyesen bocsájtotta forgalomba a bemutatót követően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!