Hírek

2013.08.12. 17:56

A legszebb kertek Fejér megyében (10.) - Eper csüng a fejük felett

Székesfehérvár – Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2013. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazással döntik el, kié idén a legszebb kert.

Kovalcsik Katalin

Hogyan lehet két épület között, egy sorházas beépítésű lakórészen zöld oázist létrehozni? Erre találtunk példát az Orgona utcában. A kert egyszerűsége, szépsége csak a tulajdonosok örömére szolgál, az utcáról egyáltalán nem látni, takarásban ad pihenőhelyet a háziaknak. Gruming Ferenc és felesége, Katalin 120 négyzetméteren alakította ki a zöld szigetet.

– A házat 1996-ban vásároltuk, a következő évben terveztük meg a kertet – mesélte a házigazda. – A feleségem agrármérnök, én közlekedésmérnök vagyok, a kettőnk tudásából, ötleteiből alakult a terület. A tó medrét kiástam, a kitermelt föld a kerítés mellé került. A dombról néhány fűbe ágyazott lépcsőfok vezet le a tópartra, ahová kitűnő rálátás nyílik a fából készült teraszról.

Az üldögélők feje fölé csüng az eper, a terasz szélén dézsákban paradicsom várja pirulását. A kerti tó is azért született, hogy amikor a család kiül a teraszra, úgy érezze, mintha csak nyaralna.  – Mintha egy stégen ülnénk – folytatta Gruming Ferenc. – A tóban aranyhalak úszkálnak, tavirózsák szépítik, a sárga nőszirom és kolokán pedig árnyékolja a tavat.

Katalintól megtudtuk, hogy vöröshagymát is ültetett a dézsákba, a „konyhakertbe”, de már kiszedte azokat. – A csüngő eper még terem, de bárhogy is gondozzuk, a perzselő nap szinte aszalja a szemeket.

A levelek alatt elbújva még láttunk néhány érett, pirosló szemet, így meggyőződhettünk, hogy valódi, ízes termést ad a háziaknak a csüngő gyümölcs. – A természetes anyagokat szeretjük – folytatta a férj. – A kerítést nádszövettel fedtük, a betonra felfuttatott vadszőlő lombhullató, de van mellette borostyán is. A kerítés "ruhájának" kétharmadát télen ez utóbbi növény adja, így nem kell néznünk a csupasz betonfalat.

A kerti csap kapott egy terméskőből készült körítést, nem messze tőle található a kerti sütéshez a tűzrakóhely. Az idei meleg sajnos, megviselt mindent.
- Az orgonánk gyönyörű, amikor virágzik, a somnak télen pirosas, vöröses a szára, a termése is nagyon szép. A tavirózsák hozzák a színt a kertünkbe, amikor nyílnak: sárga, rózsaszín, fehér, bordó egyaránt akad, no és a sárga nőszirom is kiegészíti a pompát. A tó vonzza az állatokat, éjszaka idejár egy denevér. Szeret nálunk, amint visszatérő vendég egy rozsdafarkú pár, s az idén még egy rigópár is fészket rakott az udvar fáin, ki is költötték a fiókákat, de már kirepültek a családi fészekből...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!