Hírek

2013.07.07. 16:39

Megállítható a végrehajtás egy kúriai döntésre hivatkozva

A devizahiteles adósok keresettel élhetnek az ügyükben eljáró bíróságoknál, végrehajtási eljárásuk felfüggesztésére. Erre maga a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara arra hívja fel figyelmet.

Klecska Ernő

A végrehajtási eljárások felfüggesztésére ugyanakkor csak a foganatosító bíróságok rendelkeznek hatáskörrel. A keresetet az ügyben érintett devizaadósok terjeszthetik elő a végrehajtás korlátozása iránti kereset formájában.

A kereset benyújtására az adhat jogi alapot, hogy a Kúria döntése értelmében a követelések pontos összege jelenleg nem megállapítható. A felfüggesztés esetén további anyagi kár nem érheti a devizaadóst, hiszen a végrehajtási eljárás költségei tovább nem emelkednek.

A fehérvári Horváth Gábornak (szemben, középen), akivel lapunk azóta is tartja a kapcsolatot, nagyon jól jött volna tavalyi kilakoltatásakor ez a segítség (Fotó: Nagy Norbert)

A kormány, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az utóbbi időben számos, a devizaadósok helyzetét rendezni kívánó intézkedése mellett a devizahiteles ügyekben folytatott végrehajtási eljárások költségeit is szabályozta.

A devizaadósoknak nem kell attól tartaniuk, hogy további költségek kerülnek felszámításra, abban az esetben, ha az eljáró bíróság felfüggeszti az ügyet, hiszen az eljárási díj a július 1-jével hatályos rendelkezés értelmében megegyezik azzal az összeggel, amelyet a végrehajtás megindításakor megállapított az eljáró önálló bírósági végrehajtó.

A kamara azzal az ajánlással él tagjai, az önálló bírósági végrehajtók és az ügyekben érintett állampolgárok felé, hogy a Kúria ítéletének értelmében kérdéses esetekben a végrehajtást elrendelő illetékes bírósághoz forduljanak, annak érdekében, hogy az adósok érdekei ne sérüljenek, és a végrehajtást kérők megkapják jogos követeléseiket – tudta meg az FMH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!