Hírek

2013.07.26. 19:43

Magyarok egymásnak - erdélyi és csángó gyerekek ajándéka

Székesfehérvár - Ismét hazánkba látogatott Nyisztor Ilona népdalénekes tanítványaival, akik mindenkit elkápráztattak.

Kajdi Erika

Kedden érkeztek Velencére, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborba, az egy hétig nálunk vendégeskedő határon túli gyerekek. A csángóföldi Pusztinából kilenc,  az erdélyi Kibédről 29 fiatal nyaralt nálunk. A táborban a strandoláson és sportoláson túl kézműveskedtek együtt a lakók, de a legnagyobb időt a közös éneklés, tánctanulás tette ki. A gyerekek számára mozgalmas volt a pénteki, záró nap, hiszen már reggel tíztől bemutatkoztak a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában. Elsőként az Erdélyből érkezett gyerekek adták elő énekeiket, amik közül az elsőt meg is tanították vendéglátóiknak. Utánuk a pusztinai gyerekek léptek fel, közösen énekeltek és táncoltak, de mindegyikük szólóban is bemutatta tehetségét. Produkciójukat este, a Szent István Művelődési Házban is előadták.

A csángóföldi gyerekek és erdélyi társaik délután a Szent István Művelődési Házban léptek színpadra (Fotó: Horváth Renáta)

A táborlakó, több mint száz gyermek a délután öt órai kezdéskor egyszerre állt fel a Szent István Művelődési Ház színháztermének színpadára. A nagy hőség ellenére mindenki helyi népviseletbe öltözve, hatalmas fegyelemmel és szívvel-lélekkel adta elő a népdalokat. A közös éneklés után a kibédi gyerekek énekeltek, majd két mesét is előadtak, de hallhattunk cigány kesergő dalt is, s igazi erdélyi táncban is gyönyörködhettünk.

Az erdélyiek után a csángóföldi pusztináról érkezett gyerekek léptek fel. Felkészítő tanáruk, a  Magyar Örökség és Európai Polgári Díjjal kitüntetett  csángó népdalénekes, Nyisztor Ilona tanítványaival közösen lépett fel, egy-egy produkció között mindig kedves szavakat intézve a közönséghez. A fellépők énekeit zene is kísérte, két tagjuk furulyaszóval, dobpergéssel nyűgözte le a nagyérdeműt. A csángó dalok mellett balladákat is énekeltek a fiatalok, hangjuk mikrofon nélkül töltötte be a teljes termet, de nem csak énektudásukkal nyűgöztek le bennünket a határon túliak, hanem népi táncukkal is. Az est zárásaként ismét az összes táborozó felállt a színpadra, s ezúttal Fejér megyei dalokat adtak elő, Pesovár Ferenc, az István Király Múzeum egykori tudományos főmunkatársának gyűjtéséből.  Az est végeztével adományozásra is lehetőség nyílt, amivel a pusztinai Magyar Házat támogathattuk.


- Heti három órában tanulnak magyar nyelvet jelenleg a diákok, aminek  nagyon örülünk, így az itt élők még jobban tudják ápolni magyar identitásukat, s nem csak beszélni tudnak magyarul, hanem írni és olvasni is - mesélte Nyisztor Ilona a közönségnek. A másfél órás előadás előtt a gyerekek a Kossuth utcai Karmelita Templomban szentmisén vettek részt, melyet Takács Nándor nyugalmazott megyés püspök celebrált. A határon túliak előadása azonban nem csak a felnőtteket nyűgözte le, hiszen a délelőtti bemutatón, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában néma csendben figyelték a produkciót a gyerekek, s nem csak az énekbe vonták be őket erdélyi és csángó barátaik, hanem a táncokba is, amit igen  nagy lelkesedéssel jártak közösen. Végezetül a helyiek elénekelték vendégeiknek a tavaly megtanult éneket is az idei mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!