Hírek

2013.06.24. 18:22

Sokkolta a közös képviselőket a hír a költségmegosztókról

Székesfehérvár - Teljesen megváltozik a fűtési költségmegosztót használó társasházak és a szolgáltató Széphő Zrt. közti elszámolás a cég új üzletszabályzata miatt. Az előző elszámolási időszakot még lezárják, de a cég szeptembertől csak szigorú feltételekkel vállalja a számlák pénzügyi rendezését - a hoppon maradó lakók egymással egyezkedhetnek.

Klecska Ernő

A székesfehérvári önkormányzat tulajdonában lévő Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt. (Széphő)  új, idén életbe lépő üzletszabályzata komoly aggodalomra adhat okot, ezért a távfűtéses épületekben lévő költségosztókat üzemeltető Techem Kft. hétfőn tájékoztatóra hívta az érintett társasházak közös képviselőit és a Széphő szakértőit.

Az aggályokat  a költségosztós újraosztások pénzügyi rendezésének terve okozta - mondta bevezetőjében Tófalvi György, a Techem Kft. ügyvezetője. Az eddigi gyakorlat szerint a hiteles hőmennyiségmérő alapján a megkötött közüzemi szerződés szerint, az abban meghatározott felosztási rendszer alapján történt a fogyasztás felosztása és a díjfizetőknek történő számlázása. Ez a 2012-2013 fűtési idényben minden hónapban megtörtént, tehát a valós elfogyasztott mennyiséget a Széphő Zrt. felosztotta és leszámlázta hónapról hónapra.

 


Fotók: Nagy Norbert

- A szolgáltató cég továbbra is díjmentesen elvégzi a pénzügyi rendezést, ha minden érdekelt hozzájárul az újraosztáshoz, az újraosztás megfelel a Széphő Zrt. Üzletszabályzatában foglaltaknak, a lakóközösség megfelelő pénzügyi garanciát nyújt a 90 nap alatt nem térülő pótbefizetések tekintetében, a lakóközösség képviselője anyagi felelőssége tudatában jóváhagyja az újraosztást és nyilatkozik annak a 2013. évben hatályos jogszabályoknak történő megfelelőségéről, a  pótbefizetés előírások, illetve a visszatérítések határideje pedig elválik egymástól az üzletszabályzat alapján, amely 90 napot ír.  A többi társasháznál viszont saját pénzügyi rendszerében kell rendezniük a visszatérítéseket és beszedni a pótbefizetéseket, esetleg megbízhatnak külső vállalkozót a pénzügyi rendezésre - tájékoztatott Vikman László, a Széphő stratégiai igazgatója.

Minderre a széphős megszólalók szerint azért van szükség, mert az eddigi gyakorlat - azon kívül, hogy igazságtalan, extrém különbségű számlákat produkált  - a cégnek is jelentős veszteséget okozott. Bár a késő este még tartó tájékoztatón mindenki  a megegyezésre való szándékot hangsúlyozta,  a hangulat  végül paprikássá vált, ami érthető is, hiszen  a társasházaknak alig pár hónapja maradt, hogy a szükséges közgyűlési döntések megszülessenek - mutatott rá Tolinger József közös képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!