Hírek

2013.06.28. 14:10

Nádasdy Alapítvány és Akadémia: új szándékok és új célok

Nádasdladány - Az íróasztalon dokumentumok, a szekrényben használati tárgyak, a falakon a gróf grafikái. A pénteken megnyitott emlékszoba Nádasdy Ferenc szellemi örökségét és hitét őrzi.

V. Varga József

- Tőlünk függ, hogy az állandósult gazdasági és társadalmi válság kimenetele az összeomlás lesz-e, vagy pedig egy új világrend kialakulása - fejtette ki az FMH-nak Ertsey Attila építész, a Nádasdy Alapítvány megbízott ügyvivője. - A jelenleg uralkodó eszmerendszer helyett újra van szükség, az imperiál-kapitalizmust fel kell, hogy váltsa a szolidáris gazdasági rendszer. Az ökológia és a művészet alkalmas a gyógyító szerepre, hogy testi-lelki egyensúlyba kerülhessünk környezetünkkel.

A rendezvényen megnyitották a Nádasdy Ferenc-emlékszobát, jobbra Keserű Katalin művészettörténész és gróf Károlyi György (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A Nádasdy Akadémia szimpóziumot tartott Az ökológia és a művészet szerepe a paradigmaváltásban címmel pénteken a Nádasdy-kastélyban. Gróf Nádasdy Ferenc halálával lezárult a Nádasdy Alapítvány és Akadémia egy korszaka, Nádasdy fő missziója felismerte, hogy maga a növekedés és a profit okozza a természeti környezet pusztulását. Az alapítvány kuratóriuma újra kívánja fogalmazni az alapító szándékát, és új célokat tűz ki az akadémia elé.

A konferencián köszöntőt mondott Halász János kultúráért felelős államtitkár, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke, kamarakoncertet adott Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző.

- A Hagyomány - Integritás - Jövőkép jegyében gróf Nádasdy gondolatiságát megőrizve és folytatva valljuk: ahogy a természet és környezetünk fenntartja az életet, a művészet és a kultúra minőséggel tölti meg azt - Takáts Annamária, az alapítvány kuratóriumi tagja ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Nádasdy Ferenc-emlékszobát a kastély emeleti szárnyán.

Délután előadások hangzottak el a többi között Nádasdy Ferenc szellemi örökségéről, az élelmiszer-önrendelkezésről, az organikus építészet jelenéről és a közösségi kertekről, az új vidéki közösségekről. Zárásként a résztvevők fát ültettek a kastélyparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!