Hírek

2013.06.28. 15:55

Módosul KRESZ, örülhetnek - A kőszállító kamionoktól féltik a falvakat

Július 1-től a nehéz tehergépkocsik nem használhatják a mellékutakat. Az új KRESZ szabály kapóra jön három falu civil szervezeteinek, akik a kőszállítókocsiktól tartanak.

B. Kiss László

Már egy ideje csak a falut elkerülő úton közelíthetik meg a kőszállító kamionok az iszkaszentgyörgyi kőbányát. Az elkerülő út a Fehérvárt Iszkaszentgyörggyel összekötő útba torkollik az úgynevezett kápolnakeresztnél. Ezen, a 8202-es számú úton északnak továbbhaladva érhető el aztán Kincsesbánya, illetve Bakonykúti is.

A kereszteződésben csak Fehérvár irányába fordulhatnak a KRESZ változása miatt a  kamionok (Fotó: B. Kiss László)

A három település egy-egy civil szervezete – név szerint a Kincs Kultúra Sport egyesület, az Iszkaszentgyörgyi Természet- és Természetvédő Egyesület és az Otthonunk Bakonykúti Egyesület – a napokban levéllel fordult a közútkezelőhöz, melyben azt kérik: helyezzenek ki balra kanyarodni tilos táblát az említett elkerülő út torkolatába, miáltal a kamionok nem fordulhatnának Iszkaszentgyörgy felé, s délnek, Fehérvár irányába kellene folytatni az útjukat. A civilek így szeretnék megőrizni a kistelepülések nyugalmát, és az út állagát, melynek kilenc kilométeres szakaszát Fehérvártól Iszkaszentgyörgy át Kincsesbányáig éppen most újítanak fel uniós támogatással, mintegy 1,1 milliárd forintért.

A levélre néhány napon belül válasz is érkezett is a Magyar Közút Fejér Megyei Igazgatóságától, kérésünkre Molnár István igazgató lapunkhoz is eljuttatta azt. Eszerint július 1-től úgy módosul a KRESZ, hogy azok a tehergépkocsik, melyeknek a 7,5 tonnát meghaladja a megengedett legnagyobb össztömege, lakott területen kívül csak autópályán, autóúton és főútvonalon közlekedhetnek. „A fel nem sorolt utakat az elengedhetetlenül szükséges távolságban abban az esetben használhatja tehergépkocsi, ha az áruszállítás érdekében (...) vagy üzembetartójának telephelyére közlekedik” – áll a levélben, amely szerint az új KRESZ szabály a civilek törekvését támogatja, hiszen a tehergépkocsik ezután a kápolnakeresztnél csak Fehérvár felé fordulhatnak.

Az elkerülő úton közlekedési tábla kihelyezése egyébként – a Magyar Közút egyetértésével – a kezelő hatáskörébe tartozik. Ez pedig nem más, mint az iszkaszentgyörgyi önkormányzat – tűnik ki a válaszból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!