Hírek

2013.06.13. 09:21

Maradnak a Táncsicsban

Jenő - A fölsősök maradnak Fehérváron, a Táncsics iskolában - osztotta meg a Hírlappal a friss információt a falu polgármestere. Nem vándorolnak a gyerekek se Fülére, se Nádasdladányba.

V. Varga József

Igen - ha úgy tetszik -, kötik az ebet a karóhoz! - fogadtak szenvedélyesen a jenőiek. A faluvezetés nem akarja, hogy a fölső tagozatosok ismét váltsanak. Nem akarják, hogy a gyerekek vándoroljanak - se Fülére, se Nádasdladányba.

Varga István polgármester friss információval szolgált. A székesfehérvári tankerület megbízott igazgatója, Veszeliné Pénzes Ildikó arról tájékoztatta az elöljárót, hogy a jenői fölsősök szeptembertől ugyanúgy Fehérvárra, a Táncsics iskolába járnak majd, mint eddig.

Tiszta sor, mondhatnánk, de a helyzet fölöttébb érdekes: Jenő közigazgatásilag az új polgárdi járáshoz tartozik, míg a közoktatást tekintve a székesfehérvári járáshoz, a fehérvári tankerülethez.

A rendszerváltáskor a fölső tagozatosok hazajöttek Nádasdladányból Jenőbe - tekintett vissza a múltra Varga István. Aztán úgy alakult, hogy váltani kellett: 2008. szeptember elsején az ötödik osztályosok már a megyeszékhelyen, a Táncsics Mihály Általános Iskolában kezdték az új tanévet.

 

A negyedikesek osztályfőnöke, Brunner Edina (j) a veszprémi és nagyvázsonyi iskolai kirándulást beszélte meg a nebulókkal. Balról Frikton Károlyné Bori, az alsó tagozat intézményvezetője (Fotó: V. Varga József)

 

A mintegy negyven fölsős most 7 óra 5 perckor fölül a buszra befelé, Fehérvárról meg az iskolai elfoglaltság szerint akár kétszer is fordul visszafelé a járat. A gyerekek jól érzik magukat Fehérváron, a szülők ragaszkodnak a Táncsicshoz.

Jenőben alsó tagozat működik - tudtuk meg Frikton Károlyné tagintézmény-vezetőtől -, a múlt év végéig a Táncsics iskola tagintézményeként, idén január elsejétől pedig a jogszabályi változások miatt a fehérvári általános iskola jenői telephelyeként. A negyvenhét kisiskolással hat pedagógus foglalkozik. A Jenőben élő, de Fehérváron tanuló fölsősök bekapcsolódnak a falu kulturális életébe, tartják velük a kapcsolatot, a múltkor a helyi gyermeknapra is meghívták őket - tette hozzá az intézményvezető.

A havi 700 ezer forintos buszköltség bizony nem kevés, de ebben már az óvodások úszásoktatásra szállítása is benne foglaltatik - hangsúlyozta a polgármester. Ha soknak bizonyulna a fuvarköltség, a jenői önkormányzat megtalálja a módját, hogy ki tudja egészíteni a vállalkozónak járó fizetséget.

- Ne a költségek döntsenek, hanem a szakmai szempontok - húzta alá végezetül Varga István. - Mindenkit megnyugtatok, a fölsősök az új tanévben is maradnak Fehérváron!

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az alacsony létszám miatt a polgárdi járásban Fülén és Mátyásdombon is veszélybe került a fölső tagozat léte. Tudomásunk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ május végéig döntött a kisiskolák fölső tagozatainak sorsáról. Egyelőre nem tud információval szolgálni - közölte érdeklődésünkre Péterfalvi Lajos, a polgárdi tankerület igazgatója. Két hét elteltével is türelmet kért mindenkitől.

Fülén és Mátyásdombon úgy mondták: bizakodnak, hogy megmaradhat náluk a fölső tagozat, de hivatalos értesítést - se ilyet, se olyat - még nem kaptak. Mátyásdombon július végéig új igazgatót választanak, Fülén kezdődik az MTK nyári gyerek focitábora.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!