Hírek

2013.06.27. 14:25

Húszezres bírság - 20 centi híján nem állhat meg a saját háza előtt

Székesfehérvár - Egy, a háza előtt parkoló férfit büntettek meg, mert az autóút és a kerékpárút közti sávban állt meg. A közlekedési irodát is megkérdeztük.

Házi Péter

– Amióta a kerékpárút megépült a Sárkeresztúri úton, az autóút és a kerékpárút közti, véleményem szerint elég széles sávban szoktam parkolni, mint ahogy azt több szomszéd is teszi. Eddig ebből nem volt gond, ám nemrég a rendőrség húszezer forintra bírságolt, mivel tilosban állok – kereste meg az FMH-t Kineth Lajos, aki ekkor jött rá arra, hogy a kihelyezett tábla valójában mit is jelent: azt, hogy itt nem parkolhat. Véleménye szerint a hely elég széles ahhoz, hogy az autók elférjenek. Mint mondta, a családnak három autója van, ennyi kocsi nem fér el az udvarban. Másrészt ha vendégek jönnek hozzájuk, ők hol álljanak meg? Az út másik oldalán ennél ugyanis jóval kevesebb hely van.

Kineth Lajos az ominózus tiltótábla előtt. Ugyanilyen van lejjebb is, az itt lakók szerint elég hely van a biztonságos parkolásra (Fotó: Pati-Nagy Bence)

– A környéken sokan szembesültek ezzel a problémával, már arra is gondoltunk, hogy aláírást gyűjtünk, ha ez szükséges ahhoz, hogy az önkormányzat leszerelje a táblát - tette hozzá panaszosunk.

Az önkormányzat közlekedési irodája másként látja a szóban forgó padka szélességét: - A kerékpárút és az útburkolat közötti távolság változó 1,6 és 2 méter közötti. Itt szabályosan nem engedhető meg a megállás, mivel az úttal párhuzamosan kijelölhető parkolók minimális mérete 2,2 méter. Emellett számolni kellene egy biztonsági sávval is, azaz akkor lehetne a megállást engedni, ha legalább 3,2 méter széles hely lenne a két pályaburkolata között.
A közlekedési iroda szerint amíg nem volt ilyen előírás a kerékpárutakra, a fővárosban jelöltek ki olyan kerékpárutat, ahol a minimális biztonsági sáv nem volt meg, s a kerékpárosok olykor súlyos balesetet szenvedtek, miután elakadtak az autó kinyíló ajtajában és lerepültek a bicikliről.

Egyébként a város egészét tekintve, így a Sárkeresztúri út esetében is a vállalkozók úgy kapnak üzlet nyitására engedélyt, hogy a szükséges parkolókat, és azok használatát a saját területükön biztosítják. Családi házas övezetben a lakóházak esetében is saját területen belül kell megoldani a gépjárművek tárolását – tudtuk meg a közlekedési irodától. A kerékpárút megépítését a forgalomnagyság indokolta, a szükségességét pedig egyértelműen alátámasztja a kerékpározók nagy száma, az átlagos napi forgalom 2012-ben napi 395 kerékpár volt. Az autók átlagos napi forgalma pedig ezen az úton meghaladja a tizenkétezer járművet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!