Hírek

2013.06.24. 19:49

Felmérés a kockázatokról - Orosz rulettet játszanak a fiatalok a drogokkal

Székesfehérvár - A június 26-i Kábítószer-ellenes Világnaphoz kapcsolódva egész hetes programsorozattal készültek a városban. Egy felmérés új típusú kockázatokat vizsgál a fiatalok körében.

Klecska Ernő

A tanulói magatartás kockázat feltárása és elemzése segíti a pedagógusokat, fiatalokkal foglalkozó szakembereket abban, hogy alakítsák a tanulók konstruktív életvezetését, ha kell, időben beavatkozzak vagy prevenciós programot dolgozzanak ki. Az egyik legkidolgozottabb ifjúsági magatartáskockázat elemző módszert az Egyesült Államok kormányhivatala, a National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion fejlesztette ki YRBSS néven (Youth Risk Behavior Surveillance Survey).

Több fordulós tárgyalás eredményeként Magyarországon az Echo Szociológiai Kutatóintézet, együttműködésben a fehérvári önkormányzattal kapta meg a lehetőséget arra, hogy részben amerikai, részben pedig hazai támogatással, az Emberi Erőforrás Minisztériuma társfinanszírozásával Magyarországra adaptálja a módszert - jelentette be Domokos Tamás,  a kutaóintézet módszertani igazgatója.

A legnagyobb probléma ma az, hogy a fiatalok egyáltalán nem is tudják, milyen szereket fogyasztanak - az utóbbi idők riasztó megyei hírei is a kérdésre irányították  a figyelmet

2013-ban megkezdődött a fehérvári középiskolások teljes körű felmérése. Eddig 3 iskola 35 osztályának 750 tanulójára került sor, s az adatgyűjtés ősszel folytatódik. A  módszer jól jelzi előre a tanulói magatartási kockázatokat, több dimenzióban méri fel a viselkedési és egészség-kockázati magatartásokat. E mellett  elkészültek az eredmények felhasználását, értelmezését és a módszer úgynevezett csináld magad  lebonyolítását segítő útmutatók az érintett intézmények számára.

A Magyarországon, elsőként Fehérváron alkalmazott   módszer  a 9-12. évfolyamon, 2013-2014 tanévben hat kockázati dimenzióban vizsgál - és ezek közül csak az egyik a dohány, alkohol, drog bűvös hármas. Ilyenek azok a viselkedések, amelyek hozzájárulnak a véletlen sérülésekhez és az erőszakhoz, a dohányzás, alkohol és egyéb kábítószerek használata, a szexuális magatartások, amelyek hozzájárulnak a nem kívánt terhességhez és a szexuális úton terjedő betegségekhez, az egészségtelen táplálkozási magatartás, a fizikai aktivitás, valamint az elhízás és az asztma - hangzott el.

A kábítószer-fogyasztással kapcsolatban a kutatók azt tapasztalták, hogy teljesen új helyzettel kell szembenézni. A legnagyobb probléma már nem is maga a kábítószer-fogyasztás, hanem az, hogy a fiatalok egyáltalán nem is tudják, milyen szereket fogyasztanak, az Interneten vásárolt, gyakran fürdősóként árult anyagokkal gyakorlatilag oroszrulettet játszanak, nem tudják milyen hatóanyagból, mennyit tartalmaznak ezek a kábítószerek. Mindez olyan, mintha orosz rulettet játszanának - mondta a szociológus, aki szerint éppen ezért  a mai fiatalok,  a millenniumi generáció esetében már nem lehet  a régi eszközöket és módszereket eredményesen alkalmazni.

Östör Annamária, az önkormányzat  egészségügyi tanácsnoka a Kábítószer-ellenes Világnaphoz kapcsolódó egész hetes programsorozat részleteit ismertette. A programok kedden az Egészségpont ünnepélyes megnyitásával folytatódnak a Fehérvári Civil Központban. Az Egészségpont egészségfejlesztő- és drogprevenciós feladatokat lát majd el a jövőben. Az önkormányzat és a Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány összefogásával létrejött iroda a városlakók szemléletformálását segíti, valamint naprakész információkat szolgáltat az elérhető egészségügyi ellátásokról, szűrővizsgálatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!