Hírek

2013.05.21. 16:58

Zuba, a bombák réme - Rendezvények a honvédelem napja alkalmából

Székesfehérvár - A honvédelem napja alkalmából katonai rendezvénysorozat helyszíne ezekben a napokban Fejér megye székhelye. Az izgalmas és érdekes programoknak a fiatalok fontos résztvevői.

Tihanyi Tamás

Az Árpád Szakképző Iskola  és Kollégium Székesfehérváron elsőként csatlakozott 2010 szeptemberében a Katonasuli programhoz, idén  már negyven diák tanulja a katonai alapismereteket, amely tárgyból érettségizni is lehet.  Az iskolában szabadon választható tárgyként tanítják a tantárgyat. E törekvés  érdekében avatott kedden az intézményben oktató szaktantermet Vargha Tamás honvédelmi államtitkár. Ezután kezdődött az iskolában a katonai ifjúsági összetett csapatverseny alaki gyakorlatokkal, menetdalokkal, akadálypálya-versennyel és honvédelmi totóval. A fiatalok komolyan és igazán katonásan állták a próbákat. Az eredmények itt!

Akik nem csak Afganisztánban, de Fejér megyében is bombákat  hatástalanítanak, ha kell. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől Bachmann Róbert törzszászlós nagyszerű Zuba kutyájával (Fotó: Lovász Lilla)

Délután az Alba Pláza elől indultak el  a Fehérvár rejtett kincsei elnevezésű hadtörténeti és  városismereti ifjúsági vetélkedő csapatai a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, valamint a budapesti Zöld Pont Egyesület  szervezésében. Hatvanhat csapat mintegy kétszáz tagja  igyekezett megfelelni a város szívében a játékos  elvárásoknak. Görög István, a Pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője elmondta: a verseny nagyszerűen sikerült, de az, hogy ki nyeri a fődíjat, az egyhetes zánkai nyaralást, majd csak a Mészeg-hegyen derül ki május 25-én, a kihívás  második fordulója után.

Kedden az érdeklődők több más mellett robbanóanyag-kereső kutyákat és közelharc bemutatót láthattak, tornáztak a Ludovika Zászlóalj katonái és eljöttek a hagyományőrző Magyar Királyi Kardforgatók valamint más, a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői is.

A Fehérvár Köszönti Katonáit elnevezésű gálaesten a Helyőrségi Zenekar nagyszerű műsora után adták át  a Vörösmarty Színházban a Sipos Gyula-díjat Szabó András ezredesnek, és a Gyuricza  Emlékgyűrűt Karsai Béla vállalkozónak, valamint  Kissné Németh Éva pedagógusnak.
Vitéz Sipos Gyula ezredes volt a székesfehérvári  17. honvéd gyalogezred parancsnoka az első világháborúban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!