Hírek

2013.05.28. 19:47

Tóásó-ügy - Június 3-ra halasztották a per folytatását

Június 3-ra halasztották Bolíviában az úgynevezett terrorista per folytatását, mivel a bíróság elnöke helyt adott a magyar állampolgársággal is rendelkező vádlott, Tóásó Előd fizikai kimerültségére vonatkozó kérésnek - írta a Los Tiempos című bolíviai lap.

MTI

A Cochabambában kiadott újság szerint Sixto Fernández, a La Paz-i bíróság elnöke azért függesztette fel rövid időre a pert, mert helyt adott Tóásó Előd kérésének, miszerint vegyék figyelembe, hogy fizikailag súlyosan kimerítették őt a május 20. óta folytatott bírósági meghallgatások.

Az utóbbi hetekben ugyanez a döntőbíróság másfajta magatartást tanúsított: május első felében elutasította a 39 vádlottat képviselő ügyvédek által benyújtott kifogásokat és mellékkörülményekre történő hivatkozásokat (ezek magát az eljárást vonták kétségbe). Tóásó Előd akkor azt kifogásolta, hogy a hatóságok nem biztosítottak részére tolmácsot vallomása felvételekor, amivel megsértették alkotmányos jogait. Ezzel kapcsolatban kérte, hogy rendeljenek ki  mellé tolmácsot. A döntőbíróság elutasította azt a beadványt.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét a bolíviai törvények értelmében már rég szabadon kellett volna engedni, mivel 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!