Hírek

2013.05.17. 10:57

Galatti-díj a fehérvári Rosta Károlynak önkéntes munkáért

Nyolcvan ország több száz jelöltje közül nyert el rangos nemzetközi elismerést az AFS világszervezetének diákcseréit magyar önkéntesként segítő székesfehérvári Rosta Károly.

A nemzetközi diákcserékkel foglalkozó AFS világszervezetét irányító igazgatótanács minden évben olyan önkénteseket jutalmaz a Galatti-díjjal, akik hosszú időn át szabadidejüket, lelkesedésüket és tehetségüket adják ahhoz, hogy a külföldre kiutazó és a fogadó országba érkező diákok számára a diákcsere egész életüket meghatározó élménnyé váljon.

A négy gyermekes, 62 éves székesfehérvári férfi 1993 óta önkéntesként készít fel magyarországi küldő és befogadó családokat 6-12 hónapos diákcserék sikeres megvalósítására, emellett 30-40 további önkéntes munkáját is koordinálja. Az 1990-ben megalakult hazai AFS szervezet történetében Rosta Károly az első magyar, akit világszínvonalú munkájáért a nemzetközi szervezet elismerésben részesít.

Fotó: AFS

„Nagy boldogsággal tölt el, hogy önkéntes munkámmal hozzájárulhattam ahhoz, hogy négy kontinens 32 országából érkezett több száz cserediák egész életében nagyon kellemes helyként emlékezzen Magyarországra.” – mondja a kitüntetett Rosta Károly.

A kimagasló erkölcsi elismerést jelentő Galatti-díjjal a kitüntetett egy 2500 dollár értékű részösztöndíjat is átvehetett, melyet Rosta Károly egy halmozottan hátrányos helyzetű kislány olaszországi diákcseréjére ajánlott fel. A felajánlásnak és az AFS saját ösztöndíj alapjából származó további 300 ezer forintnak köszönhetően a Balatonlellén nevelőszülőknél élő roma származású Bogdán Kármen egy évet tölthet egy háromgyermekes észak-olasz családnál. A család kiválasztását Kármen különleges helyzetéből fakadóan az olasz AFS szervezet kiemelkedő körültekintéssel végezte.

„Hiszünk benne, hogy Kármen a középiskolai csereév alatt magas szinten megtanul majd olaszul, így továbbtanulását, pályaválasztását és ilyen formán egész életét meghatározza majd ez a külföldön töltött év. Bízunk abban, hogy e várhatóan sorsfordító élmény hatására a nevelőszülőknél vele együtt élő négy másik édestestvérét is támogatni tudja majd életkezdésükben.” – mondja Bangáné Jarecsni Rita, az AFS magyarországi vezetője.

A diákcserékkel foglalkozó non-profit szervezet magyarországi működésének 23 éve során több mint 1400 diák külföldi tanulását szervezte meg. Az AFS magyarországi tevékenységét nyolc alkalmazott koordinálja. A csereprogramok megvalósítását országszerte mintegy 400 önkéntes segíti, akik a programban korábban résztvevő diákok közül, a fogadó vagy kiutaztató családokból, illetve az iskolák tanárai közül kerülnek ki.

Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete, amelyet a világháborúkat követően, 1947-ben a világbéke megteremtéséért hoztak létre. A szervezet jelenleg a világ több mint 80 országában működik.

(Forrás: Capital Communications)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!